13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBruxelles, capitala Europei, în stare de asediu

Bruxelles, capitala Europei, în stare de asediu

Capitala Belgiei a rămas şi luni sub stare de alertă maximală, a treia zi consecutiv. Pe străzile aproape pustii au patrulat soldaţi înarmaţi, care au continuat operaţiunile antiteroriste din timpul nopţii, soldate cu 16 arestări în mediile jihadiste.

Situaţia din Bruxelles este fără precedent – capitala Uniunii Europene şi cei 1,2 milioane de locuitori sunt cvasi-paralizaţi de trei zile din cauza unei ameninţări teroriste considerată „serioasă şi iminentă” care a determinat autorităţile să instaureze alerta maximală. De vineri seară, teama domneşte la Bruxelles pentru că, potrivit informaţiilor serviciilor secrete, capitala Belgiei şi a Europei este o ţintă a terorişilor grupului Statul Islamic. Forţele de poliţie şi ale armatei, înarmate şi în ţinută de camuflaj, au efectuat operaţiuni de anvergură în cursul nopţii de duminică spre luni, au arestat 16 persoane, iar luni operaţiunile au continuat, dar nu au permis descoperirea lui Saleh Abdelslam, suspect-cheie în ancheta asupra atentatelor din Paris. Belgia estimează că se află sub ameninţarea unor atentate „iminente” asemănătoare celor comise în capitala Franţei, cu mai mulţi indivizi, cu atacuri simultane în mai multe locuri. Ţintele ar fi „locuri foarte frecventate” ca centrele comerciale, străzile frecventate şi transporturile publice, după cum a precizat premierul Charles Michel.Un fost responsabil al serviciilor secrete franceze, apropiat al anchetei asupra atentatelor din Paris, a declarat că belgienii sunt în căutarea a 8-10 persoane înarmate cu arme grele şi explozibili, în afara lui Abdeslam.

Blindate sub pomul de Crăciun

În centrul istoric al oraşului, altădată foarte animat şi care atrăgea mulţimi de turişti şi populaţia locală, un vehicul militar blindat era garat ieri sub un frumos brad împodobit pentru Crăciun. Locuitorii Bruxelles-ului au fost sfătuiţi să rămână în case şi să nu stea în dreptul geamurilor. Metroul, şcolile, universităţile şi marile şcoli au rămas închise, la fel unele restaurante şi centre comerciale.

Prioritatea autorităţilor este Saleh Abdeslam, considerat de belgieni „inamicul public nr.1” , participant la atacurile din Paris, dar care a dispărut fără urmă în Belgia după ce a fost adus cu maşina de doi complici veniţi să îl caute în regiunea pariziană în seara atentatelor. Duminică seara, o vastă operaţiune militară, care a vizat anturajul acestuia, nu a permis descoperirea lui. Au fost arestate 16 persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită, dar nu au fost găsite arme sau explozibili.

Cameron, la Paris

Preşedintele francez, François Hollande, l-a primit la Élysée pe premierul britanic, David Cameron, şi apoi s-au recules în faţa sălii de concerte Bataclan, unde a avut loc cel mai grav carnagiu dintre atacurile din Paris. Cameron a oferit Franţei utilizarea bazei aeriene a RAF, deţinută de Marea Britanie la Akrotiri, în Cipru pentru avioanele franceze angajate în operaţiuni în Siria contra Statului Islamic şi un ajutor suplimentar pentru realimentarea lor în aer. În teren militar, portavionul francez Charles de Gaulle a ajuns în estul Mediteranei şi armata franceză va tripla capacitatea de lovire asupra Irakului şi Siriei contra teroriştilor SI. Cele 26 de avioane de vânătoare îmbarcate pe Charles de Gaulle se adaugă celorlalte 12 avioane staţionate în Emiratele Arabe Unite şi în Iordania.

Boicot cu… pisici

După cererea poliţiei federale belgiene de a nu se transmite nici o informaţie despre operaţiunile din Bruxelles şi din ţară, internauţii au invadat Twitterul cu mii de imagini cu pisici pentru a bruia pistele operaţiunilor antiteroriste în curs. Luni, poliţia le-a mulţumit pisicilor pentru ajutor şi le-a oferit, pe aceeaşi reţea, un vas mare cu granule speciale.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă