20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBruxelles: NATO și Rusia reiau dialogul, după doi ani

Bruxelles: NATO și Rusia reiau dialogul, după doi ani

Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, ale căror relaţii au fost grav afectate de criza ucraineană, reiau, miercuri, dialogul la Bruxelles, pentru prima oară din iunie 2014, informează AFP, citat de Agerpres.

Cei 28 ambasadori ai ţărilor membre NATO şi reprezentantul permanent al Rusiei se întâlnesc, în cursul dimineții, la sediul Alianţei din Bruxelles, în cadrul formatului de dialog Consiliul NATO-Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are programată o conferinţă de presă în finalul Consiliului la ora 10:00 GMT. 

NATO  a suspendat întreaga cooperare practică cu Moscova, în semn de protest la anexarea Crimeii la Rusia şi la ofensiva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei în primăvara anului 2014. Astfel, Alianţa Nord-Atlantică a acuzat Rusia de susţinerea rebelilor cu arme şi trupe. 

În teorie, canalele de dialog politic au rămas deschise, dar relaţiile au fost atât de tensionate, încât niciun schimb real nu a avut loc, cu excepţia câtorva interviuri urmate de comentarii acide între Jens Stoltenberg şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. 

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că se așteaptă ca rușii să își prezinte punctul de vedere. „Noi nu ne temem de dialog, dimpotrivă, noi credem că dialogul contează mai ales când vremurile sunt dificile şi tensiunile puternice”, a mai spus el.

Potrivit lui Stoltenberg, „incidentele periculoase” care au avut loc săptămâna trecută în Marea Baltică, când avioane de vânătoare ruseşti au survolat o navă de război (americană) şi s-au apropiat de un avion de recunoaştere al armatei SUA într-un incident separat, fac ca Moscovei să-i fie cerute „mecanisme de reducere a riscurilor legate de activităţi militare”.

Acordurile de la Minsk destinate să reglementeze conflictul ucrainean, transparenţa şi predictibilitatea în chestiuni militare, precum şi situaţia din Afganistan sunt de asemenea incluse pe ordinea de zi a reuniunii. 

Ca reacţie la criza ucraineană şi îngrijorată de manevrele ruse mobilizând până la 10.000 de soldaţi în câteva zile, NATO a desfăşurat în Est avioane de vânătoare şi nave, a stocat arme şi echipamente, şi a procedat la rotaţia trupelor, făcând paradă de „apărarea sa colectivă”, ca niciodată până acum după încheierea războiului rece, comentează AFP. 

„Relaţiile dintre NATO şi Rusia sunt foarte proaste. De fapt, noi nu avem o agendă pozitivă”, a regretat ambasadorul Rusiei pe lângă NATO, Aleksandr Gruşko, deplângând „logica de descurajare” a Alianţei. 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă