12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBruxelles: Sute de persoane, reţinute în cursul unei manifestaţii împotriva acordului de...

Bruxelles: Sute de persoane, reţinute în cursul unei manifestaţii împotriva acordului de liber-schimb între UE şi SUA

Aproape 250 de persoane, printre care trei deputaţi ecologişti, au fost reţinute joi, la Bruxelles, în cursul unei manifestaţii împotriva acordului de liber-schimb negociat între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, informează Mediafax.

"Au fost efectuate 249 de reţineri", a declarat pentru AFP Sebastian Franco, purtătorul de cuvânt al Alianţei D19-20, care reuneşte asociaţii ale agricultorilor, şomerilor şi artiştilor, îngrijoraţi de riscul de "catastrofă socială, ecologică şi alimentară" prezentat, în opinia lor, de tratatul de liber-schimb (TTIP) negociat de Bruxelles şi Washington.

Poliţia a confirmat prezenţa unor deputaţi belgieni printre persoanele arestate şi anunţă că ei au fost eliberaţi imediat.

"Este regretabil că aleşi au săvârşit contravenţii", a apreciat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Christian de Coninck. El a justificat intervenţia poliţiei prin faptul că manifestanţii au încercat, deşi nu erau autorizaţi, să se alăture unei reuniuni la care participa comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht.

Pentru a-i împidica pe manifestanţi să se alăture reuniunii, forţele de ordine au folosit tunurile cu apă şi au efectuat arestări.

Manifestanţii reţinuţi au fost eliberaţi, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Formaţiunea ecologistă belgiană ECOLO a trimis la faţa locului aproximativ 15 aleşi şi activişti, între care deputaţii Parlamentului regiunii Bruxelles Anne Herscovici, Ahmed Mouhssin şi Alain Maron, care au fost arestaţi, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Franco Meggetto.

Cei trei deputaţi regionali au fost eliberaţi în cursul zilei, la solicitarea copreşedintei ECOLO, Emily Hoyos, a anunţat formaţiunea ecologistă.

Forţele de ordine "s-au comportat ca şi cum manifestanţii ar fi fost terorişti, în timp ce era vorba despre simpli cetăţeni şi activişti", a denunţat secretarul de Stat pentru Locuinţe al Guvernului regiunii Bruxelles, ecologistul Cristos Doulkeridis.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă