8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBudapesta: protest împotriva unui proiect de măsuri antiteroriste al guvernului

Budapesta: protest împotriva unui proiect de măsuri antiteroriste al guvernului

Mai multe sute de persoane au manifestat duminică la Budapesta împotriva unui proiect de măsuri antiteroriste al guvernului care prevede în special restricţii pe internet şi starea de asediu, transmite AFP, citată de Agerpres. “Acest plan marchează sfârşitul democraţiei, odată pentru totdeauna”, a afirmat organizatorul protestului, Lajos Bokros, în faţa mulţimii estimate la aproape 800 de persoane, adunate în faţa parlamentului. 

Potrivit unui proiect care a fost dezvăluit de presă săptămâna trecută, guvernul doreşte să amendeze Constituţia introducând o nouă categorie de urgenţă – “situaţie de ameninţare teroristă” – care, dacă va fi instaurată, va permite emiterea unor decrete de excepţie, suspendarea unor legi şi modificarea altora. 

Printre cele 30 de propuneri figurează controlul internetului, desfăşurarea armatei în ţară şi impunerea stării de asediu în zonele afectate de o ameninţare teroristă. Adversarii acestui text, printre care partide de opoziţie şi apărători ai drepturilor omului, sunt de părere că noţiunea de “ameninţare teroristă” nu este clar definită, ceea ce ar permite guvernului să restrângă libertăţile civile. “S-a întâmplat până acum în istoria noastră şi ne temem să nu producă din nou”, a explicat manifestanţilor Gyorgy Magyar, un avocat. 

Pachetul de măsuri urmează să fie dezbătut în parlament luna viitoare, potrivit lui Gergely Gulyas, un deputat membru al partidului populist al premierului Viktor Orban, Fidesz. 
Săptămâna trecută, Gergely Gulyas a dat asigurări într-un interviu că se poartă discuţii cu opoziţia şi a negat că Fidesz vrea să acapareze “întreaga putere”, aşa cum acuză unele persoane. “Datoria guvernului este să îi protejeze pe cetăţeni de terorism”, a argumentat el. 

De la preluarea puterii în 2010, guvernul Orban a fost acuzat în repetate rânduri că dezmembrează sistemul democratic de control al puterilor. După ce a pierdut în februarie majoritatea absolută în parlament, el are nevoie însă de voturile unor deputaţi ai opoziţiei pentru a adopta amendamente constituţionale.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă