15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBulgaria îşi alege viitoarele avioane de luptă. Ce opţiuni are

Bulgaria îşi alege viitoarele avioane de luptă. Ce opţiuni are

Guvernul de la Sofia se va reuni într-o şedinţă cu uşile închise, pentru a decide ce model de avioane de luptă va achiziţiona pentru Forţele Aeriene ale Bulgariei.

Potrivit agenţiei Novinite, Guvernul are de ales între avioane F-16 second hand, avioane Eurofighter second hand şi avioane Gripen noi.

Avioanele MiG, utilizate în prezent de Forţele Aeriene ale Bulgariei, vor fi retrase din exploatare la mijlocul anului 2016, întrucât le expiră resursa de zbor. Termenul initial pentru retragerea acestora a fost septembrie 2015, dar el a fost prelungit pentru a oferi timpul necesar găsirii unei variante de rezervă, până la cumpărarea şi recepţionarea altor avioane.

O variantă este asigurarea misiunilor de poliţie aeriană, deasupra teritoriului Bulgariei, de avioanele altor state NATO, până ce Bulgaria va avea din nou aeronave operaţionale.

Cele trei modele de avion aflate acum în atenţia guvernului de la Sofia sunt cele pe care le-a analizat şi România, înainte să aleagă avioanele F-16, second hand, care au fost cumpărate din Portugalia.

Tot avioane F-16, însă noi, a cumpărat şi Polonia.

Citeşte şi: Avioanele F-16 aduc Poloniei nu doar securitate, ci și investiții americane de 6 miliarde USD

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Meme Stoica a stabilit cine e cel mai bun atacant român. “El e!”

FCSB este noua campioană a Superligii. Echipa patronată de Gigi Becali a câștigat titlul, după ce a învins-o pe Farul lui Hagi, scor 2-1. David...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă