15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBulgaria nu mai are nevoie de avioane de luptă. Vezi cum își...

Bulgaria nu mai are nevoie de avioane de luptă. Vezi cum își va proteja spațiul aerian

Forțele Aeriene ale Bulgariei vor scoate din exploatare avioanele de luptă MiG 29, de fabricație sovietică, a anunțat astăzi ministrul Apărării, Nikolai Nencev. Momentul retragerii va fi luna septembrie 2015.

Contractul de mentenanță pentru avioanele MiG 29 ale Bulgariei expiră la data de 9 septembrie 2015, precizează agenția Novinite. Ministrul bulgar al Apărării a recunoscut că a refuzat să semneze un nou contract de mentenanță, care să fie valabil până în anul 2019, întrucât prețul contractului cerut de Rusia, 80 de milioane de leva, i s-a părut prea mare.

Bulgarii vor să plătească “taxă de protecție” la NATO

În schimb, Nikolai Nencev a anunțat că Ministerul Apărării de la Sofia discută cu NATO posibilitatea unei „cooperări în vederea apărării în comun a spațiului aerian al Bulgariei” și că ar putea lua ca model situația celor trei state baltice. Acestea nu au deloc avioane de luptă, dar plătesc 5 milioane de euro pe an către NATO, pentru a li se proteja spațiul aerian.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Ministerul Apărării de la Sofia ar putea ajunge la o înțelegere cu SUA, pe baza căreia Statele Unite să mențină în Bulgaria avioanele F-15 care participă în prezent la un exercițiu militar. Detașarea avioanelor US Air Forces în Bulgaria, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, este programată în perioada 10 aprilie – 30 iunie.

Forțele Aeriene ale României au folosit și ele avioane MiG 29, dar le-au retras din exploatare. În prezent, avioanele MiG 29 ale României sunt depozitate pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Citește și:  FOTO: Americanii trimit avioane de luptă F-15 în Bulgaria

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă