15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBulgaria urmează exemplul României și mărește bugetul Apărării

Bulgaria urmează exemplul României și mărește bugetul Apărării

Bulgaria va mări bugetul Apărării, au anunțat oficialii de la Sofia.

Procentul la care trebuie să ajungă cheltuielile pentru Apărare va fi de 2 la sută din PIB – același procent pe care l-a anunțat președintele Iohannis, pentru România, la începutul acestui an.

Totuși, Bulgaria va rămâne în urma României din punctul de vedere al cheltuielilor militare. Pe de o parte pentru că produsul intern brut al Bulgariei (PIB) este mic decât al României, iar pe de altă parte pentru că Bulgaria va atinge procentul de 2 la sută din PIB pentru Apărare abia în anul 2024.

În cazul României, acest procent va fi atins în anul 2017 și va fi menținut cel puțin la nivelul de 2 la sută din PIB timp de zece ani – până în anul 2027.

Intenția Bulgariei de a majora bugetul Apărării la 2 la sută din PIB a fost anunțată aseară de președintele Rosen Plevneliev, după ședința Consiliului Consultativ pentru Securitate Națională de la Sofia. În anul 2015, Bulgaria consumă pentru Apărare 1,19 la sută din PIB.

Citește și:  Ce mașini blindate vor să producă americanii în Bulgaria

Propunerea de a majora bugetul Apărării la 2 la sută din PIB fusese lansată în Bulgaria de generalul (r) Atanas Samandov, consilierul pentru Securitate și Apărare al președintelui Rosen Plevneliev. Procentul din anul 2015, 1,19 la sută din PIB, este „prea mic pentru armata Bulgariei”, avertiza consilierul prezidențial.

În cazul Bulgariei, o consecință imediată a lipsei de fonduri pentru Apărare va fi retragerea din exploatare a avioanelor de luptă MiG 29, de fabricație sovietică, în septembrie 2015, întrucât le expiră resursa de zbor. Prelungirea resursei de zbor, pe baza unui nou contract de mentenanță, încheiat cu Rusia, a fost respinsă de partea bulgară, întrucât contractul cu Rusia a fost considerat prea scump.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă