11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialBulgarii urmează exemplul României: Vor să reducă TVA la alimente

Bulgarii urmează exemplul României: Vor să reducă TVA la alimente

Ministrul bulgar al Economiei, Bozhidar Lukarski, a anunţat, joi, că Bulgaria ar putea reduce TVA la alimente, aşa cum a făcut România, informează Mediafax.

Bulgaria aplică o taxă pe valoarea adăugată de 20%, cu excepţia sectorul turismului, în care nivelul TVA este de 9%.

Citeşte şi: Când va fi analizat impactul reducerii TVA la alimente

Întrebat despre reducerea de către România a TVA la alimente de la 24% la 9%, Lukarski nu a exclus ca şi Guvernul Bulgariei să ia o astfel de măsură.

“România a avut TVA de 24% o perioadă lungă de timp. Aşa cum am spus ieri în şedinţa de Guvern, în tot acest timp Bulgaria nu a impus cetăţenilor săi o TVA la fel de ridicată ca cea din România. În această privinţă putem spune că am avut o situaţie mai bună ca România. Având în vedere beneficiile pe care această măsură le aduce economiei româneşti, am putea face şi noi acest lucru”, a afirmat oficialul bulgar.

Lukarski a spus că Ministerul Economiei a analizat majorarea pragului pentru raportarea TVA de la 50.000 de leva (25.000 euro) la 200.000 de leva (100.000 euro), pentru a încuraja plăţile de către companiile mici şi mijlocii, în condiţiile în care limita la nivelul UE este de 100.000 de euro, relatează Novinite.

Citeşte şi: Cum s-au comportat magazinele în prima zi a reducerii TVA

Ministrul a explicat că principalele probleme în combaterea economiei subterane sunt schemele de eludare a taxelor şi a altor obligaţii financiare, de către firmele mici şi mijlocii.

Lukarski a mai arătat că problema neîncrederii investitorilor în economia Bulgariei nu a fost rezolvată, oficialul notând că aceştia se plîng de corupţie şi incapacitatea autorităţilor de a reforma sistemul de justiţie.

Cele mai citite

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

Ce este o stație de acumulator portabil și cum o poți folosi

Dacă ești pasionat de camping sau excursii în natură, cu siguranță vei considera achiziția unei stații de acumulator portabil o adevărată investiție. Chiar și...

Cum să asortezi bijuteriile cu ținutele? 7 sfaturi utile

Sursa foto: Shutterstock Bijuteriile pot fi detalii cheie în completarea unei ținute, adăugând strălucire și rafinament sau chiar oferind un accent de personalitate. Asortarea lor corectă...
Ultima oră
Pe aceeași temă