19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBulgarii vor să repare două avioane de luptă MiG 29. Ce vor...

Bulgarii vor să repare două avioane de luptă MiG 29. Ce vor face cu ele

Forţele Aeriene ale Bulgariei vor fi obligate să repare două avioane de luptă MiG 29, pentru a le prelungi resursa de funcţionare, a anunţat ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Nencev.

Oficialul bulgar a precizat că reparaţiile vor costa 24 milioane de leva (circa 12 milioane de euro), iar această sumă ar trebui alocată suplimentar în bugetul Ministerului Apărării pe anul 2015, informează agenţia Novinite.

Ministrul a susţinut că, după reparaţie, menţinerea în funcţiune a celor două avioane ar asigura Forţelor Aeriene ale Bulgariei “un nivel adecvat al capacităţii de luptă până la sfârşitul anului 2016”.

Citeşte şi:  FOTO: Americanii trimit avioane de luptă F-15 în Bulgaria

Avioanele MiG 29 sunt produse în fosta URSS. Acum câteva săptămâni, ministrul bulgar al Apărării declara că toate avioanele MiG 29 ale Bulgariei vor fi retrase din exploatare în septembrie 2015, întrucât le va expira resursa de zbor.

Bulgaria a negociat deja un contract de mentenanţă cu Rusia, pentru a menţine în funcţiune avioanele MiG 29 dincolo de acest termen, dar partea bulgară a oprit negocierile întrucât a considerat că preţul cerut de ruşi este prea mare.

Ministrul bulgar al Apărării a adus în discuţie posibilitatea de a repara numai două avioane MiG 29 după ce a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în Polonia.

Pe de altă parte, ministrul bulgar al Apărării a anunţat că a fost invitat să întreprindă o vizită în SUA, pentru a discuta detalii despre posibilitatea înlocuirii întregii flote de avioane sovietice a Bulgariei cu avioane de luptă compatibile cu cele ale NATO. Data vizitei în SUA nu a fost încă stabilită.

Citeşte şi: Bulgaria nu mai are nevoie de avioane de luptă. Vezi cum își va proteja spațiul aerian

Forţele Aeriene ale României au şi ele în dotare 18 avioane MiG 29, de fabricaţie sovietică. Primele dintre ele au sosit în România în decembrie 1989, cu câteva zile înainte de Revoluţie, iar celelalte în anul 1990. În acest moment, toate avioanele MiG 29 ale României sunt staţionate pe aerodromul Kogălniceanu, întrucât le-a expirat resursa de zbor.

Ministerul român al Apărării nu intenţionează să prelungească resursa de zbor a aeronavelor MiG 29.
 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă