10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBursele din China, oprite din nou, după o scădere de 7%

Bursele din China, oprite din nou, după o scădere de 7%

Bursele din China au scăzut, din nou, joi, cu aproximativ 7% și au declanșat pentru a doua oară în această săptămână un mecanism care oprește tranzacționarea pentru restul zilei, pentru a tempera volatilitatea, potrivit Reuters, citat de Mediafax

Piața de capital de la Shenzhen a înregistrat un declin de 7,2%, iar cea de la Shanghai de 7,3% la momentul opririi tranzacționării.

Citește și: Cutremur la bursele din China, resimţit la Bucureşti

Bursele din China au scăzut și luni cu 7%, prima ședință de tranzacționare din 2016, după date slabe privind cea mai mare economie din Asia, iar impactul negativ a fost resimțit și pe piețele europene.

Presiunea la vânzare pe bursele din China a crescut puternic joi, în linie cu deprecierea yuanului, care a coborât la minimul începând din februarie 2011.

Scăderea yuanului a antrenat rapid deprecierea altor valute din regiune, din cauza temerilor investitorilor că acțiunea Beijingului ar putea determina și partenerii comerciali ai Chinei să apeleze la depreciere competitivă a monedei.

Banca centrală a Chinei a surprins joi din nou piețele financiare stabilind o rată de referință pentru yuan la 6,5646 yuani pentru un dolar, minimul începând din martie 2011. Referința este cu 0,5% mai slabă decât miercuri și reprezintă cea mai mare scădere zilnică începând din luna august, când o depreciere bruscă de 2% a cauzat volatilitate pe piețele financiare.

Banca Chinei a reiterat joi că nu există fundamente pentru deprecierea în continuare a yuanului și că moneda a fost stabilă anul trecut raportat la un coș de valute.

Referințele fixate de banca centrală au cauzat în această săptămână deprecierea monedei nu doar față de dolar, ci și în raport cu alte valute importante. Astfel, yuanul a pierdut 3,5% față de yen și 0,8% comparativ cu euro.

Această evoluție a stârnit temeri pe piețele financiare că Beijingul ar apela la depreciere competitivă pentru a-și suține exporturile.

În Europa, principalele burse au deschis joi în scădere, din cauza turbulențelor din China. Astfel, indicele FTSE 100 (Londra) a coborât cu 1,9%, CAC 40 (Paris) a scăzut cu 2,3%, iar DAX (Frankfurt) cu 3%.

Impactul evoluției bursei din China a fost resimțit, prin intermediul piețelor europene, și la București, unde principalii indici se aflau în scădere cu 1,8% la ora 10:40.

Cele mai citite

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă