10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCalexit. Decizia Marii Britanii de a părăsi UE îi inspiră pe americani....

Calexit. Decizia Marii Britanii de a părăsi UE îi inspiră pe americani. California vrea să se desprindă de SUA din cauza politicilor migraționiste promovate de președintele-ales, Donald Trump

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a declanșat “o epidemie” la nivel mondial. O campanie din statul american California încurajează separarea politică şi economică a Californiei de SUA, se arată într-o analiză a jurnalistei Katharina Wilhelm pentru publicația Deutsche Welle.

“Yes California” este o mișcare care are 11.000 de adepţi care, după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, au organizat o demonstraţie pentru desprinderea statului lor de structurile federale.

Această campanie a fost activată în urma triumfului republicanului în cursa pentru Casa Albă. În mod tradiţional, California votează cu democraţii. La fel s-a întâmplat şi la recentul scrutin. Silicon Valley a fost aproape în totalitate în favoarea candidatei Hillary Clinton. Iar acolo, în patria coloşilor Facebook, Google sau Apple, există acum susţinere pentru separarea statului de restul SUA, precizează sursa citată.

Shervin Pishevar, un important investitor american, a anunțat că  doreşte să finanţeze o campanie de separare şi a transmis pe Twitter că se retrage din funcţia sa de conducere în prestigiosul program de schimburi Fullbright din cauză că, sub preşedintele Trump, nu va putea lucra cu conştiinţa împăcată.    

“Calexit” este încurajată și de politica migraționistă a lui Donald Trump. Potrivit jurnalistei Katharina Wilhelm,  California este un stat de imigraţie, populat cu mulţi latino-americani – aflaţi legal sau ilegal pe teritoriul SUA. Şeful Poliţiei din Los Angeles, Charlie Beck, a anunţat deja că nu va susţine politica de expluzări în varianta dorită, în prezent, de către noul preşedinte.

Din punct de vedere economic, California, prin puternicul centru IT din Silicon Valley, prin industria vinului şi a turismului asigură încasări consistente la buget, iar o mare parte din aceste venituri este transferată la Washington, lucru care îi nemulţumeşte profund pe susţinătorii Calexit.

În ciuda dorinței californienilor, analiștii politici se îndoiesc de feyabilitatea acestui proiect. Constituţia SUA prevede numai integrarea unui nou stat american, nu şi ieşirea din federaţie. Conform legii fundamentale, ultimul cuvânt îi aparţine administraţiei de la Washington. Şi în alte state americane, ca Texas, au existat şi încă mai apar mişcări în favoarea ieşirii din federaţie. Până acum, însă, niciuna nu a avut succes, adaugă sursa citată.

“Campania Yes California” este o inițiativă care a luat naștere în 2015, fiind promovată de Louis Marinelli. Conform “Daily Mail”, ediţia online, în seara alegerilor din SUA, el s-ar fi aflat la Moscova pentru a purta convorbiri pe marginea unei eventuale ambasade a Californiei în Rusia.

 

 

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...
Ultima oră
Pe aceeași temă