14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCambridge, sub influența spionilor Kremlinului. Rusia este acuzată că duce un război...

Cambridge, sub influența spionilor Kremlinului. Rusia este acuzată că duce un război secret contra Marii Britanii, prin atacuri cibernetice, spionaj şi ştiri false

Publicaţii britanice dezvăluie preocupările experţilor în spionaj privind „infiltrarea Rusiei“ la Cambridge Intelligence Seminaire, într-o nouă reţea de spioni ruşi la celebra universitate.

70 ani după „cercul infam Philby, Burgess şi Maclean” de la Cambridge, recrutaţi de Moscova pentru cauza comunistă, fostul şef al MI6, Sir Richard Dearlove, denunţă o nouă intrigă a Kremlinului. La Cambridge, forumul academic de cercetări de prim-plan pentru elita serviciilor britanice de informaţii este „infiltrat de Rusia” şi finanţat de Putin indirect prin intermediul unui magnat rus din Formula 1. 

Descoperirea că miliardarul rus Andrei Şeglakov, matematician şi om de afaceri, care a condus echipa Marussia Formula 1, ajută financiar Seminaire Intelligence Cambridge (SIC) l-a determinat pe Sir Richard Dearlove, fost şef al MI6, să rupă legăturile cu forumul condus de amicul său Christopher Andrew, istoric oficial al MI5. 

Săptămâna trecută, Dear-love şi alţi doi experţi în spionaj au anunţat că nu vor mai asista la reuniunile SIC din cauza temerilor infiltrării inacceptabile a Rusiei. În afară de Dearlove este vorba de Stefan Halper,  fost consilier principal de politică externă la Casa Albă pentru preşedinţii Nixon, Ford şi Reagan, şi de Peter Martland, istoric de top în domeniul spionajului. Ei au declarat că se tem că grupul a fost infiltrat de spionii ruşi, care vor să influenţeze conducerea sa. 

O sursă a precizat pentru ”Times” că cei trei experţi nu au vrut să primească banii ruşi. Potrivit ”Financial Times”, cei trei au abandonat cercul de informaţii academice din cauza a ceea ce Halper a numit „influenţă rusă inacceptabilă asupra grupului”.

Acuzaţiile senzaţionale, semnalate prima oară de ”Financial Times”, se referă la faptul că principalul eveniment academic din Marea Britanie pentru studierea spionajului face obiectul spionajului rus.

Seminariile ”Cambridge Intelligence” au loc în ”Corpus Christi College”, o clădire istorică celebră, care îşi are propriile mistere, inclusiv zvonuri privind o reţea de tunele construite pentru o utilizare în cazul unei invazii naziste. Dar pentru cei care asistă la reuniunile de vineri după-amiază în noua cameră lambrisată, în discuţie se află spionajul. Obiectivul îl constituie ameliorarea înțelegerii academice a spionajului, istoria, interacţiunea cu legea şi politica publică, efectele suferite de schimbările tehnologice. Dar înalţi responsabili dau de înţeles că există o influenţă rusă.

De la KGB la FSB

Totul aminteşte rolul Universităţii Cambridge ca teren de recrutare pentru KGB în timpul Războiului Rece, care a dat naştere infamului „cerc de spioni de la Cambridge”. Scandalul intervine în mijlocul preocupărilor privind resurgenţa influ-enţei ruse după revendicările de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane şi a temerilor că se va face acelaşi lucru în alegerile din Germania şi Franţa anul viitor.

Surse anonime au declarat pentru FT că cei trei experţi de top au părăsit seminarul săptămânal pentru că Rusia a încercat „să dirijeze în secret dezbaterile şi opiniile asupra subiectelor sensibile de apărare şi de securitate la înalt nivel”. Forumul de la Cambridge, foarte respectat, a fost creat de istoricul oficial al MI5, Christopher Andrew. Profesorul Andrew şi alţi universitari asociaţi seminarului sunt şi membri în comitetul de redacţie al jurnalului Veruscript, finanţat de firma lui Şeglakov.

Războiul din umbră

Responsabili de la White Hall au recunoscut pentru prima oară că Rusia duce o „campanie” de propagandă şi război neconvenţional contra Marii Britanii, şi acuză Moscova pentru tentativele concertate de subminare a regatului prin spionaj, dezinformare, atacuri cibernetice. Agenţii serviciilor secrete şi înalţi funcţionari britanici sunt preocupaţi de amploarea crescândă a ameninţării ruse.   

Universitatea Cambridge refuză să comenteze afacerea „spionilor ruşi” care au ca ţintă unul din organismele sale, dar mai mulţi membri au demisionat după ce au aflat cum Kremlinul furnizează  fonduri pentru Seminaire Intelligence.

Politica „blândă“ a lui Putin

Rusia a construit în tăcere relaţii cu universităţi britanice de elită pentru crearea unei reţele de centre universitare specializate în cultura rusă. La College Oxford St. Antony, unde o fundaţie finanţată de Rusia a susţinut un program de seminarii pe teme ruse şi de studii eurasiatice, s-a dezbătut despre „memoria culturală la Sevastopol” cu o lună înaintea anexării Crimeii. Seminariile au fost organizate de fundaţia Russkii Mir, gestionată de un aliat al lui Putin, Viaceslav Nikonov, fost asistent al şefului KGB.

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă