13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCameron, plan de reformare a Uniunii Europene. Cum a reacționat Comisia Europeană

Cameron, plan de reformare a Uniunii Europene. Cum a reacționat Comisia Europeană

Premierul englez, David Cameron, a susținut un discurs despre reformarea Uniunii Europene și despre ieșirea Marii Britanii din UE. Prim-ministrul a apreciat că “angajamentul” faţă de UE este cea mai bună cale de protejare şi promovare a economiei şi securităţii naţionale britanice, însă a arătat că Marea Britanie poate avea succes și în afara Uniunii, relatează Mediafax. 

De asemenea, premierul britanic a profitat de prezenţa sa la Chatham House pentru a expune principalele patru exigenţe pe care le va prezenta partenerilor eurpeni în următoarele luni, inclusiv reforme în domeniul prestaţiilor sociale şi unele garanţii pentru membrii UE din afara zonei euro.

“Nu mă îndoiesc că pentru Marea Britanie problema europeană nu este doar o problemă de securitate economică, ci şi de securitate naţională – nu doar o problemă de locuri de muncă şi comerţ, ci şi de siguranţă şi securitate a naţiunii noastre. Că putem avea succes în afara Uniunii Europene nu încape discuţie. Întrebarea este dacă am avea mai mult succes înăuntru decât afară“, a spus el.

Riscuri la adresa suveranității Marii Britanii

Cameron a spus că nu exclude să susţină o ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit), având în vedere că există riscuri reale la adresa suveranităţii ţării prin rămânerea în Uniune. El a insistat că dacă exigeneţele sale se vor izbi de nişte “urechi surde”, atunci îşi va regândi susţinerea faţă de rămânerea în Uniune. Însă acest lucru nu se va întâmpla, a apreciat el.

Legând în mod explicit calitatea de membră UE a Marii Britanii de securitatea naţională britanică, David Cameron pare să-şi reitereze agumentele ca ţara să rămână în cadrul blocului european, în cazul în care renegocierea sa va avea succes, comentează FT.

El a legat pentru prima dată calitatea de membră UE a ţării de “securitatea naţională”, apreciind că probleme precum criza din Ucraina şi ascensiunea grupării Statul Islamic (SI) au fost mai bine abordate în cadrul Europei.

Campanie pentru rămânerea în UE

Premierul britanic a subliniat de asemenea avantajele economice ale apartenenţei la bloc. Calitatea de membră a Uniunii a oferit Marii Britanii acces la acorduri de liber schimb cu alte 50 de ţări. Calea spre ieşirea din UE nu conduce spre un “tărâm de lapte şi miere”, a spus Cameron.

El a apreciat că poate ajunge la un acord “decent”, o fază în care va lupta pentru rămânerea în UE. “Voi face campanie pentru rămânerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată – voi milita pentru asta din tot sufletul, deoarece acest lucru va fi fără ambiguitate în interesul nostru naţional”, a declarat premierul.

În urma unei campanii diplomatice europene frenetice de o lună, lista sa de cereri nu mai constituie o “misiune imposibilă”, a insistat Cameron, în contextul în care vizează un acord cu celelalte 27 de state membre în următoarele săptămâni.

Cele patru obiective britanice pentru UE

În paralel cu acest discurs, Cameron i-a trimis preşedintelui UE Donald Tusk mult-aşteptata scrisoare prin care anunţă cele patru obiective ale planului britanic de reformare a Uniunii Europene. Această listă cu dorinţele lui Cameron este “familiară”, dar nu a fost niciodată, anterior, aşezată în scris, comentează FT.

Primul obiectiv este “protejarea pieţei unice pentru Marea Britanie şi alte ţări din afara zonei euro”, o politică ce va necesita o modificare a Tratului Uniunii, dar care este susţinută de către Germania, Franţa şi Italia.

Al doilea constă în “înscrierea competitivităţii în ADN-ul întregii Uniuni Europene” – un concept care dacă abia este controversat la Bruxelles, cel puţin în teorie – prin reducerea, între altele, a poverii totale pe care o poartă afacerile.

O a treia secţiune vizează modificarea tratatului UE în vederea excluderii Marii Britanii de la ideea unei “uniuni tot mai strânse” şi consolidării rolului parlamentelor naţionale în cadrului procesului legislativ european. Niciunul dintre aceste lucruri nu este susceptibil să provoace un refuz categoric, notează FT.

Cameron recunoaşte însă că cea de a patra cerere – restricţionarea accesului muncitorilor migranţi la prestaţii sociale – este cea mai dificilă, în contextul opoziţiei politice a Poloniei şi altor state UE din Europa de Est.

Reacția Comisiei Europene

Comisia Europeană a precizat, marți, că anumite cereri formulate de Marea Britanie privind reforma blocului comunitar sunt ”foarte problematice”. CE s-a referit la ”discriminarea directă între cetățenii UE” implicată de limitarea accesului la ajutoare sociale al imigranților europeni, potrivit Agerpres. 

”La prima vedere, există un număr de elemente care par fezabile, cum ar fi găsirea unor căi de a întări rolul parlamentelor naționale, unele subiecte care sunt dificile, precum relațiile dintre țările din zona euro și cele din afara ei, și unele lucruri care sunt foarte problematice pentru că ating libertățile fundamentale ale pieței interne. Discriminarea directă între cetățenii UE se încadrează în mod evident în această ultimă categorie”, a declarat purtătoarea de cuvânt Margaritis Schinas într-o conferință de presă, într-o primă reacție a Bruxellesului la scrisoarea premierului britanic David Cameron. 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat marți, pe Twitter, primirea scrisorii ce cuprinde lista cererilor britanice de reformare a Uniunii Europene, indicând că ”negocierile (…) pot începe acum”.

Tusk a mai precizat că va lansa săptămâna viitoare o rundă de ”consultări bilaterale” cu celelalte 27 de state comunitare și cu Parlamentul European.

 

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă