15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCanada. Eutanasia, legală la cerere pentru bolnavii în fază terminală

Canada. Eutanasia, legală la cerere pentru bolnavii în fază terminală

Canada a legalizat vineri eutanasia la cerere pentru bolnavii în faza terminală, după ce Senatul a votat un controversat proiect de lege care a fost criticat atât de apărătorii morţii asistate, cât şi de detractori, transmite EFE, citat de Agerpres. Legea pentru reglementarea eutanasiei a fost cerută de Tribunalul Suprem al Canadei, în februarie 2015, când a decis că legea existentă atunci, care penaliza moartea asistată medicamentos, era anticonstituţională şi a dat Parlamentului termen de un an pentru redactarea unei noi legi.

Proiectul de lege a fost aprobat în Senatul canadian cu 44 voturi pentru şi 28 împotrivş. Joi, camera inferioară a parlamentului aprobase proiectul cu 190 voturi pentru şi 108 contra.

Termenul limită stabilit de Tribunalul Suprem pentru ca parlamentul să aprobe o noua lege s-a împlinit pe 7 iunie fără ca legislativul canadian să reuşească să ajungă la un acord asupra textului.

Tribunalul Suprem a semnalat, în sentinţa sa, ca eutanasia ar trebui să fie disponibilă oricărei persoane aflate într-o "condiţie medicală dureroasă şi iremediabilă".

Miniştrii canadieni ai Justiţiei şi Sănătăţii au precizat, într-un comunicat comun, ca noua lege "echilibrul adecvat între autonomia personală pentru cei care caută moartea asistată medicamentos şi protecţia celor vulnerabili".

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă