15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. CANADA: Un atacator a fost omorât, în interiorul Parlamentului. Surse: Unul...

UPDATE. CANADA: Un atacator a fost omorât, în interiorul Parlamentului. Surse: Unul din atentatori, islamist. Șeful securităţii Parlamentului, considerat erou

UPDATE 08.40 (joi): Minştri, deputaţi şi presa din Canada l-au salutat miercuri pe şeful securităţii Parlamentului ca pe un "erou", pentru că l-a împuşcat pe atacatorul care a pătrns în clădirea federală, relatează AFP.

Ofiţer al Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC) timp de 29 de ani, Kevin Vickers, în vârstă de 58 de ani, ocupă din 2006 postul de Sergeant at Arms (sergent d'armes, în franceză) de la Camera Comunelor, însărcinat cu securitatea Adunării şi membrilor ei.

UPDATE 21.16: Unul dintre autorii atacurilor armate din Ottawa purta văl islamic, ceea ce sugerează că este vorba de un complot terorist islamist, probabil al grupării Stat Islamic în Irak şi Levant, afirmă surse din cadrul poliţiei citate de presa canadiană, potrivit Mediafax.

Guvernul Canadei sporise nivelul de alertă antiteroristă înainte de atacurile de la Ottawa, după un incident islamist petrecut luni şi soldat cu doi morţi, relatează BBC News online. Un militant islamist a atacat cu maşina, luni, doi militari canadieni, omorându-l pe unul dintre ei. Atacatorul a fost ucis în schimbul de focuri cu poliţia. Ca reacţie, Canada a sporit nivelul de alertă teroristă de la nivelul "scăzut" la "mediu".

Membri ai grupului terorist Stat Islamic au planuri privind comiterea de atacuri în Statele Unite şi Canada, anunţă Biroul Federal american de Investigaţii (FBI), cerând autorităţilor să rămână mobilizate, pe fondul atacurilor de la Ottawa. Potrivit FBI, serviciile secrete au interceptat de curând conversaţii ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unităţi militare din Statele Unite şi Canada. FBI a cerut autorităţilor americane să fie vigilente, precizând că oferă asistenţă serviciilor de securitate canadiene.

UPDATE 19.49: Premierul Canadei, Stephen Harper, a declarat că este într-o locaţie sigură. El a confirmat că au avut loc atacuri armate la sediul Parlamentului şi la un memorial al eroilor, relatează CNN, conform Mediafax.

"Toate gândurile şi rugăciunile noastre sunt la victimele acestor atacuri", a comunicat Harper, confirmând atacuri la Parlament şi la Memorialul naţional al eroilor.

UPDATE 19.17: Incidente armate au fost semnalate în cel puţin trei zone din Ottawa, miercuri dimineaţă, autorităţile căutând mai mulţi bărbaţi înarmaţi, după ce un militar şi un atacator au murit, relatează CNN, conform Mediafax.

Potrivit CNN, persoane înarmate au deschis focul la Memorialul naţional de război, la sediul Parlamentului şi în centrul comercial Rideau.

UPDATE 18.32: Un atacator a fost ucis în interiorul Parlamentului canadian, relatează CBC News, citat de Mediafax.

Postul de televiziune susţine că are confirmarea că unul dintre atacatori este mort, însă există temeri că ar fi implicaţi mai mulţi. Poliţia şi martorii oculari anunţă că au fost mai multe focuri de armă în mai multe zone din jurul Parlamentului.

UPDATE 18.13 Cel puţin 20 de focuri de armă au fost trase, miercuri dimineaţă, în incinta Parlamentului Canadei. Poliţia caută mai mulți indivizi înarmaţi, relatează AFP. Un cameraman al Radio Canada a numărat aproximativ 50 de focuri de armă.

UPDATE 17:43  Stephen Harper, premierul Canadei, care se afla în clădirea Parlamentului în momentul incidentului armat, a părăsit zona în siguranţă, anunţă surse citate de CBC.

_ _ _

Un militar a fost ucis, miercuri, în centrul oraşului Ottawa, în urma unor focuri de armă care au fost trase în faţa Parlamentului şi la un memorial al eroilor, scrie The Telegram, preluat de Mediafax.

Într-un alt incident, CBC a anunţat că un militar a fost împuşcat mortal la un memorial al eroilor situat în apropierea Parlamentului.

 

ştire în curs de actualizare

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă