6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCanada este foarte îngrijorată din cauza amenințărilor de piraterie cibernetică din partea...

Canada este foarte îngrijorată din cauza amenințărilor de piraterie cibernetică din partea Rusiei

Canada este “foarte îngrijorată” că va fi următoarea țintă a atacurilor cibernetice ale Rusiei, a afirmat luni ministrul său de externe, Stéphane Dion, apreciind ca “foarte dificilă” relația dintre Ottawa și Moscova, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Șeful diplomației canadiene a fost întrebat despre riscul de a vedea Canada următoarea țintă a hackerilor ruși, după ce Washingtonul a acuzat Rusia că a pus la cale o recentă campanie de compromitere a e-mailurilor unor persoane și instituții din SUA, inclusiv ale unor organizații politice americane.

Arătându-se “foarte îngrijorat” în legătură cu o asemenea posibilitate, ministrul a menționat, în marja unei intervenții în fața Consiliului pentru relații internaționale de la Montréal (CORIM), că acest pericol scoate în evidență “necesitatea de a avea un cyberspațiu liber și sigur”.

Pe de altă parte, omologul său de la securitate publică, Ralph Goodale, a declarat luni că guvernul canadian a întreprins de câtva timp o revizie generală a infrastructurii internet din țară, în special a sistemelor sensibile cum sunt cele ale băncilor, pentru că, “au existat în trecut incidente în cursul cărora au fost corupte unele sisteme din Canada”.

Relațiile cu Rusia sunt “foarte dificile din mai multe motive, în special din cauza a ceea ce se întâmplă în acest moment la Alep și în Ucraina”, a spus Stéphane Dion.

“Este un motiv în plus să desfășurăm o convingătoare politică de descurajare, așa cum facem în Letonia cu NATO, unde Otttawa va trimite 455 de soldați cu începere din mai 2017 în cadrul consolidării capacităților Alianței Atlantice pe flancul de est, a subliniat ministrul de externe.

Cu toate acestea, a ținut să adauge șeful diplomației de la Ottawa, “ruperea dialogului (cu Rusia) ar fi o greșeală și nu asta face Canada”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă