10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCANADA permite femeilor din Jandarmerie să poarte hijab

CANADA permite femeilor din Jandarmerie să poarte hijab

Guvernul de la Ottawa a anunțat marți că portul vălului islamic, hijab, de către femeile musulmane este de acum autorizat în cadrul Jandarmeriei Regale a Canadei, relatează AFP citată de Agerpres.

”Adăugarea acestei piese la uniforma” poliției călare a fost decisă recent de către comisarul Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC), Bob Paulson, a declarat pentru AFP Scott Bardsley, purtător de cuvânt al Ministerului Securității Publice.

Decizia ”de a le permite membrelor de confesiune musulmană să poarte hijab, dacă ele vor aceasta”, vizează încurajarea femeilor ”de a avea în vedere o carieră în Jandarmeria Regală a Canadei”, a declarat Bardsley, confirmând informațiile apărute în cotidianul La Presse.

Purtătorul de cuvânt nu a fost în măsură să spună dacă femeile poartă în prezent hijab în cadrul poliției federale. El a recomandat contactarea GRC, care nu a reacționat încă.

Măsura este în vigoare din ianuarie, potrivit La Presse, care a aflat despre un schimb de informații între comisarul GRC și ministrul Securității Publice, în baza legii privind accesul la informații.

Înainte de a fi autorizat, poliția a testat trei feluri de hijab și l-a reținut pe cel care se scoate repede, nu împovărează și nu pune prin urmare nici un risc pentru polițista care vrea să-l poarte, scrie ziarul.

Serviciile de poliție din Toronto, cel mai mare oraș al Canadei, și din Edmonton, capitala Albertei (vest), permit deja ”portul hijabului cu uniforma”, a reamintit Bardsley. ”În străinătate, corpul polițiștilor din Regatul Unit, Suedia și Norvegia, dar și din unele state americane au adoptat politici similare”, a precizat el.

GRC le permite de la începutul anilor 1990 membrilor săi de confesiune sikh să poarte turban.

Anunțul survine după ce premierul canadian, Justin Trudeau, campion al multiculturalismului, a apărat luni portul costumului de baie burkini de către femeile musulmane, interzis pe unele plaje din Franța.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă