10 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCancelarul Angela Merkel a fost în 2016 principala țintă a campaniei de...

Cancelarul Angela Merkel a fost în 2016 principala țintă a campaniei de dezinformare organizată de Rusia

Cancelarul german, Angela Merkel, a fost în 2016 una dintre țintele favorite ale “dezinformării” puse la cale de Rusia, o campanie ce s-ar putea amplifica odată cu apropierea alegerilor din 2017 din Germania, informează luni AFP citată de Agerpres.

Informația provine de la o sursă oficială de la Bruxelles.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a lansat în 2015 un grup de lucru, numit “East StratCom Task Force”, însărcinat să urmărească n mod special operațiunile de dezinformare dirijate de la Kremlin.

Această echipă alcătuită din circa 10 experți în comunicare, vorbitori de rusă, urmărește difuzarea “orchestrată” de Moscova, “prin canale multiple, în cât mai multe limbi posibil”, a unei informații susceptibile să servească interesele Rusiei, fie că este vorba despre conflictul din Ucraina, de criza migratorie sau despre atentatele din Europa, a explicat luni jurnaliștilor o sursă apropiată dosarului.

Este vorba despre detectarea strategiei ruse de influențare pentru a o împiedica mai eficient, fără să se întocmească o “listă neagră” cu media responsabile, a precizat această sursă.

În 15 luni de activitate, din toamna lui 2015, acest grup de lucru — care dispune de un site: euvsdisinfo.eu — a identificat 2.500 de exemple în 18 limbi “de istorii contrazicând fapte disponibile public”.

După agresiunile sexuale din noapte de Anul Nou 2016, la Koln (atribuite unor migranți), “dezinformarea s-a concentrat asupra Angelei Merkel” și a responsabilității ei presupuse în criza migratorie din UE, chiar atentate, a explicat jurnaliștilor surse europeană.

“Campania de dezinformare este o măsură nonmilitară de a urmări scopuri politice”, se poate citi pe site-ul euvsdisinfo.

“În ce privește anul 2017, Germania și Franța au avertizat deja cu amenințarea unor atacuri de dezinformare legate de alegerile lor, în timp ce mai multe servicii de securitate europene au vorbit deschis despre amenințarea unor acțiuni ostile ale rușilor”, mai scrie pe pagina de internet a grupului de lucru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă