23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialConsiliul de Securitate al ONU își alege noua conducere. Când va fi...

Consiliul de Securitate al ONU își alege noua conducere. Când va fi votul

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite încep, în 21 iulie, votul pentru alegerea viitorului secretar general. Până în octombrie, ei trebuie să cadă de acord asupra unui candidat, pe care îl vor prezenta Adunării, care are rolul de a valida alegerea.Succesorul lui Ban Ki-moon va prelua funcţia pe 1 ianuarie, informează AFP, citat de Agerpres.

„Este un semnal clar că Consiliul de Securitate îşi joacă pe deplin rolul în această decizia crucială pentru viitorul ONU”, a declarat miercuri ambasadorul francez la ONU, François Delattre.

Franţa deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului şi pe această bază François Delattre a stabilit data într-o scrisoare adresată preşedintelui Adunării Generale a ONU. 

Decizia privind desemnarea unui nou secretar general al ONU se bazează mai ales pe opţiunea membrilor permanenţi ai Consiliului, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China. 

În total, s-au înscris 11 candidaţi, dintre care cinci femei, însă diplomaţii se aşteaptă să apară şi alţi pretendenţi. Ideea de a vedea o femeie în această funcţie, după opt bărbaţi, a reuşit să răzbată. Tradiţia ar impune ca viitorul secretar general să vină din Europa de Est, singura zonă geografică nereprezentată în acest post. Iar Rusia ţine la aceasta, chiar dacă nu este o obligaţie. 

Printre numele cele mai bine cotate se află şefa diplomaţiei de la Buenos Aires, Susana Malcorra, fostul premier neozeelandez Helen Clark, precum şi fostul prim-ministru al Portugaliei Antonio Guterres, fost Înalt Comisar al ONU pentru refugiaţi. 

Bulgara Irina Bokova, director general al UNESCO, fostul preşedinte sloven Danilo Turk şi ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, se află printre cei opt candidaţi est-europeni. 

De peste 70 de ani, alegerea secretarul general al ONU face obiectul unor negocieri cu uşile închise. De această dată, Adunarea a impus un proces puţin mai transparent: scrisoare de candidatură, CV, motivaţia şi, în cele din urmă, examenul oral. 

Cu începere de la 21 iulie, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate vor face selecţia, indicând pe buletinele de vot dacă „încurajează”, „descurajează” sau „nu au o opinie” asupra unui candidat. Rezultatul va fi comunicat fiecărui pretendent pentru a putea să evalueze nivelul de susţinere şi eventual decide să se retragă.

 

 

 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă