11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCând decid britanicii dacă rămân în UE

Când decid britanicii dacă rămân în UE

Guvernul Conservator britanic a anunţat, joi, că în următorii doi ani va avea loc un referendum cu privire la rămânerea ţării în Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Întrebarea la care trebuie să răspundă pe buletinul de vot va fi: “Ar trebui Regatul Unit să rămână un membru în Uniunea Europeană?”. 
    
Formularea este văzută ca semnificativă întrucât campania “în” va fi capabilă să se marcheze drept campania lui “da” și probabil să se plaseze într-o lumină mai pozitivă decât adversarii ei, notează Reuters. Proiectul de lege ce detaliază modalitățile consultării va fi prezentat parlamentului britanic joi, la o zi după deschiderea sesiunii parlamentare. 
    
Guvernul a făcut această dezvăluire în timp ce se pregătește să publice legea ce garantează că referendumul va avea loc înainte de sfârșitul anului 2017 și prim-ministrul David Cameron pleacă joi într-un turneu de două zile prin capitale europene pentru a obține sprijin pentru reforma sa asupra UE.

El a promis că va remodela relațiile Marii Britanii cu UE, cerând mai multe puteri de la Bruxelles, înainte de a permite britanicilor să voteze dacă vor să rămână sau să iasă din bloc. 
    
În referendumul de anul trecut asupra independenței Scoției, campania pentru votul pro-uniune a fost descrisă ca prea negativă, în parte din cauza formulării întrebării menită să îi facă pe alegători să răspundă “nu” la schimbare, mai notează Reuters. 
    
Cameron a declarat că este în favoarea rămânerii într-o UE reformată, dar nu exclude nimic dacă nu va obține schimbările pe care le dorește. 
    
“Faptul că (David) Cameron optează pentru a acorda părții pro-UE pozitivul +Da+ sugerează că negocierile sale sunt niște invenții”, s-a plâns într-un comunicat Nigel Farage, liderul Partidului Independenței anti-UE din Regatul Unit.

“El a decis deja în ce fel vrea să fie dat răspunsul, fără nicio competență repatriată”, a adăugat Farage. 
    
Cameron urmează să se întâlnească cu premierul olandez Mark Rutte la Haga și președintele francez Francois Hollande la Paris joi, înainte de a se duce vineri la Varșovia și Berlin pentru discuții cu prim-ministrul polonez Ewa Kopacz și cancelarul german 
Angela Merkel. 
    
Luni, guvernul a anunțat că cetățenii majorității celorlalte țări ale UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi excluși de la vot la referendum. El a respins de asemenea cererile ca persoanele de 16 și 17 ani, care au putut vota la referendumul scoțian, să ia parte la 
votul asupra UE.

Ultimul și singurul referendum asupra apartenenței Regatului Unit la blocul european a avut loc în 1975.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă