15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCare este legătura dintre crima organizată și cerşetorii români din nordul Europei

Care este legătura dintre crima organizată și cerşetorii români din nordul Europei

Cerşetorii români din nordul Europei nu sunt conduşi de grupări de crimă organizată, potrivit unui nou studiu realizat de fundaţia norvegiană de cercetare socială Fafo, relatează Mediafax

Fafo a intervievat 1.269 de români fără adăpost din Oslo, Stockholm şi Copenhaga, vara trecută, fără a găsi dovezi privind implicarea unor părţi terţe.

“Suntem foarte siguri că cerşetorii nu sunt în niciun fel parte a crimei organizate. Ei se cunosc reciproc şi călătoresc în reţele formate din familii şi comunităţi. Nu sunt organizaţi de părţi terţe”, a declarat Ann Britt Druve, unul dintre autorii studiului.

Citește și: Suedia: Numărul imigranţilor care cerșesc s-a dublat în acest an

Pe lângă intervievarea românilor fără adăpost pe baza unui chestionar, Fafo a realizat interviuri calitative şi a vizitat România pentru a efectua studii pe teren.

“Nu credem că toţi ar fi fost capabili să ne înşele într-o asemenea măsură”, a subliniat Druve.

Românii, majoritatea etnici romi, călătoresc în ţările scandinave cu microbuze, adesea împrumutând bani pentru călătorie de la rude sau chiar de la şoferii care îi transportă.

Citește și: Un cerşetor englez foloseşte un cititor de carduri pentru a primi donaţii

Ei câştigă în mod normal aproximativ 200 de coroane norvegiene (22,8 euro) pe zi, păstrând jumătate din această sumă pentru a trimite acasă, în România. “Familiile lor din România sunt extrem de sărace, astfel că aceşti bani pot face diferenţa”, a afirmat Druve.

Aceste sume nu sunt însă suficiente pentru a atrage interesul grupărilor de crimă organizată, a apreciat ea, adăugând că “nu merită efortul”.

Cele mai citite

Cutremur puternic în apropierea graniței dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică dimineață în apropierea coastei statului mexican Chiapas, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite, potrivit Reuters. Cutremurul...

VIDEO. Accident pe podul Basarab din București. S-a răsturnat o mașină în care se aflau șapte femei

Accident petrecut duminică seară pe Podul Basarab din Capitală. Incidentul a provocat aglomerație în zonă. O mașină în care se aflau șapte femei s-a...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 12 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 12 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 12 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă