15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCare este poziția Rusiei și Iranului în conflictul sirian

Care este poziția Rusiei și Iranului în conflictul sirian

Rusia şi Iranul şi-au reiterat, luni, sprijinul pentru preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, în conflictul sirian, informează Mediafax.

Astfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, au reiterat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că ţările lor îl sprijină pe Assad în conflictul sirian, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 250.000 de persoane începând din 2011.

Citește și: SUA anunță noi SANCȚIUNI împotriva Siriei

Viitorul lui Assad rămâne un subiect care blochează eforturile diplomatice regionale şi globale în vederea soluţionării crizei siriene. Negocierile recente dintre Rusia, Arabia Saudită şi Statele Unite nu au reuşit să rezolve această problemă.

Organizaţiile de opoziţie siriene, statele arabe din Golf şi Occidentul vor ca Assad să plece de la putere.

“Dacă unii dintre partenerii noştri consideră că ar trebui să convenim în avans că la finalul interimatului preşedintele trebuie să renunţe la funcţie, această poziţie nu este acceptabilă pentru Rusia”, a subliniat Lavrov.

El a precizat că soarta lui Assad poate fi stabilită numai în negocierile dintre reprezentanţii guvernului său şi rivalii lor. Această poziţie a fost susţinută de Zarif, care a adăugat că statele străine “ar trebui doar să faciliteze acest lucru”.

Rusia, un vechi aliat şi furnizor de arme al lui Assad, afirmă că toate părţile trebuie să se unească pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, care a ocupat vaste teritorii din Siria şi Irak.

Citește și: UE impune sancţiuni suplimentare regimului Bashar al-Assad

Moscova vrea să găzduiască o nouă rundă de negocieri între diferitele grupări de opoziţie siriene, pentru a le aduce ulterior la discuţii cu reprezentanţii regimului de la Damasc, sub auspiciile ONU.

Dar Statele Unite, Arabia Saudită şi aliaţii lor consideră că Assad este o parte a problemei, nu soluţia, şi este cel puţin parţial responsabil de succesele grupării Stat Islamic.

Cele mai citite

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă