12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCare sunt frontierele pentru Rusia lui Putin?

Care sunt frontierele pentru Rusia lui Putin?

Sângerosul atentat jihadist care a zguduit Tunisia a lăsat pe locul secund un teribil act diplomtic ce dezvăluie apetitul de cucerire al Rusiei lui Vladimir Putin. Semnând un tratat ”de cooperare şi de integrare” cu preşedintele Ossetiei de Sud, Leonid Tibilov, liderul de la Kremlin a făcut un prim pas pentru a trece la ataşarea acestui teritoriu georgian, anexat prin război şi violenţă la Rusia. Tratatul a fost semnat exact la aniversarea unui an de la anexarea ilegală a Crimeii de la Ucraina. Paralel cu anexările şi planurile de expansiune, Putin are grijă să ameninţe Occidentul cu orice prilej, într-un mod care este departe de a se încadra în diplomaţie.

În timp ce nu ezită să atace Occidentul şi să îl acuze de ingerinţă, Rusia continuă să sfideze comunitatea internaţională semnând oficial cu republica auto-proclamată a Ossetiei de Sud un pact de apărare şi de securitate prin care cele două naţiuni îşi vor uni parţial forţele miliatre iar Rusia se angajează să ofere protecţie militară completă aliatului său. Astfel, Moscova impune strategiile sale comerciale asupra acestui teritoriu georgian ocupat ilegal de Putin. Pentru toţi specialiştii şi strategii geo-politici ai Rusiei moderne, este vorba de un real avans al preşedintelui rus spre o integrare a Ossetiei de Sud în Federaţia rusă.

Abhazia şi Ossetia de Sud sunt regiuni georgiene separatiste care au fost în conflict cu Tbilisi înainte de a conta pe aliatul rus şi au fost anexate de Rusia după un război de ocupaţie de câteva zile provocat de Moscova în august 2008.  Anexare făcută cu binecuvântarea sau lipsa de reacţia la acea epocă a lui Nicolas Sarkozy care atunci a făcut o deplasare la Moscova, pentru că Franţa asigura preşedinţia prin rotaţie a UE.

Criza ucraineană a reamintit o alta, cea din 2008 între Rusia şi Georgia. Tensiunile dintre Rusia şi Georgia din jurul regiunii separatiste Ossetia de Sud l-au condus pe Vladimir Putin, atunci prim ministru, să lanseze un război-fulger de cinci zile contra fostei republici sovietice. După care, Kremlinul a recunoscut independenţa Ossetiei de Sud şi a Abhaziei, alt teritoriu separatist, punând capăt ambiţiilor georgiene asupra fostelor sale teritorii.

Abhazia, Ossetia, Crimeea…

Care sunt frontierele pentru Rusia lui Putin? Gestionarea conflictului ucrainean de UE, SUA şi NATO nu şi-a atins obiectivele. Rusia a depăşit frontiera şi sancţiunile economice repetate nu au schimbat nimic iar în sud-est, „Novorossia”(Noua Rusie) pare deja să fi scăpat de sub control. Paraşutişti, batalioane de tancuri, baterii de rachete şi combatanţi luptă în rândurile separatişrilor pro-ruşi în estul Ucrainei, armata rusă fiind prctic pe soul ucrainean, deşi autorităţile ruse, în frunte cu Putin dezmint continuu existenţa intervenţiei militare în Donbas. Novorossia este un concept din epoca ţaristă şi trimite la ideia unui teritoriu sub controlul indirect al Moscovei, care se poate mulţumi cu incursiuni militare destinate să susţină rebeliunea pro-rusă, destabilizând durabil Kievul şi frânând procesul apropierii sale de Occident. „Fie că ar fi o ataşare sau o asociere strânsă cu Rusia, acest nou stat ar oferi o creştere a puterii la Moscova şi ar priva Ucraina de orice acces la mare şi marea Azov ar trece în totalitate sub control rus. Iar noul teritoriu ar constitui o punte terestră importantă între Rusia, Crimeea şi Transnistria moldavă.

La recentul summit european în cadrul căruia s-a dezbătut situaţia conflictului din Ucraina şi problema sancţiunilor europene impuse Rusiei, care se încheie în iunie, premierul britanic, David Cameron a anunţat crearea unui fond de 27,7 milioane euro destinat combaterii tehnicilor de intimidare ale Rusiei faţă de Ucraina şi alte foste republici sovietice şi state din Balcani. Cameron, a cărei ţară se prezintă la urna la 7 mai, a anunţat liderii europeni că Fondul pentru buna guvernare ar putea finanţa o asistenţă tehnică pentru ţări ca Republica Moldova, Georgia, Bosnia, Serbia în anii 2015 şi 2016.

Jocuri de război

Peste 80.000 de soldaţi ruşi sunt angajaţi în cele patru colţuri ale Rusiei în exerciţii militare la scară mare, o demonstraţie de forţă ce implică nave de război, apărare anti-aeriană, blindate şi bombardiere strategice. De lunea trecută, demonstraţia de forţă a luat amploare odată cu ordinul lui Putin de organizare imediată de exerciţii militare neanunţate în prealabil.

Cu armata pusă în stare de alertă, Rusia a ameninţat sâmbătă  contra aderării Danemarcei la sistemul de apărare anti-rachetă al NATO, Moscova considerând o astfel de mişcare ca pe o ameninţare. Într-un articol publicat în ziarul danez Jyllands-Posten, ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin a avertizat responsabilii de consecinţele aderării la sistem pentru ţările scandinave. „Nu cred că danezii sunt deplin conştienţi de consecinţe dacă Danemarca aderă la sistemul de apărare antirachetă dirijat de SUA”. Şi a precizat că acest plan ar face ca navele daneze să devină „ţinte pentru rachetele nucleare ruseşti”. Ministrul danez de Externe a denunţat aceste ameninţări şi a precizat că sistemul în cauză are scopuri defensive şi nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia.

Regimul Putin profită de orice declaraţie sau propunere occidentală pentru a se simţi mereu „ameninţat” şi flutură „riposta nucleară” la fel de des ca oamenii Phenianului.

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă