10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCasa Albă anunţă că numărul 2 al Statului Islamic a fost ucis

Casa Albă anunţă că numărul 2 al Statului Islamic a fost ucis

Numărul doi în ierarhia grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Fadhil Ahmad al-Hayali a fost ucis marţi într-un atac aerian american în apropiere de Mosul, în Irak, a anunţat vineri Casa Albă, relatează AFP, citată de Mediafax. 

Fadhil Ahmad al-Hayali, cunoscut şi sub numele de Hajji Mutaz, a fost ucis în timp ce se afla la bordul unui vehicul, împreună cu alt lider al organizaţiei jihadiste, a anunţat Executivul american, pecizând că acesta era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de armament, explozivi, vehicule şi jihadişti între Irak şi Siria.

Moartea sa "va avea un impact asupra operaţiunilor SI, având în vedere influenţa sa în finanţările, media, operaţiunile şi logistica SI", a subliniat Ned Price, un purtător de cucânt al Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC).

Însă moartea lui al-Hayali nu este anunţată pentru prima oară.

În decembrie, oficiali în domeniul Apărării americane care cereau protecţia anonimatului declarau pentru jurnalişti că al-Hayali se afla printre mai mulţi lideri ai grupării ultraradicale care au fost ucişi într-un atac aerian al coaliţiei internaţionale, folosind la acea vreme alt pseudonim al acestuia pentru a-l desemna, şi anume Abu Muslim al-Turkmani.

Casa Albă, care îl prezintă ca pe "principalul adjunct" al liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, a adăugat vineri că al-Hayali era încărcinat cu operaţiunile SI în Irak, "unde a jucat un rol-cheie în organizarea operaţiunilor din ultimii doi ani", în special în timpul ofensivei SI asupra Mosulului, în iunie 2014.

Statul Islamic a cucerit Mosulul, al doilea cel mai important oraş din Irak, la începutul ofensivei sale fulgerătoare pe care a lansat-o în nordul Irakului în iunie 2014, de la nişte forţe guvernamentale irakiane în derută.

Susţinute de atacuri aeriene ale coaliţiei conduse de către Statele Unite, forţele guvernamentale irakiene au câştigat teren în ultimele luni în două provincii situate la nord de Bagdad, dar nu au încercat încă să recucerească Mosulul.

Cele mai citite

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
Ultima oră
Pe aceeași temă