6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCăsătoria, o formă modernă de sclavie

Căsătoria, o formă modernă de sclavie

Anual, 8.000 de fete din Marea Britanie, care provin în majoritate din comunităţile hinduse şi musulmane, sunt forţate, anual, să se căsătorească, conform raportului Departamentului  britanic pentru Educaţie, relatează Daily Mail.

(Citiţi aici despre raport. )

Căsătoriile forţate apar, cel mai des, în comunităţile minorităţilor etnice– Asia de Sud şi Orientul Mijlociu- şi reprezintă un mijloc prin care familiile păstrează banii şi proprietăţile în familia extinsă sau ca să obţină viză pentru vreo rudă. Fetele care refuză să asculte de familiile lor devin victimele crimelor în numele onoarei, iar cele care fug sunt renegate de famillie lor, care, uneori, încearcă să le omoare. 

Premierul britanic David Cameron a condamnat căsătoriile forţate, spunând că “sunt ceva mai mult decât sclavie”. În 2011, Departamentul britanic pentru Căsătorii Forţate (Forced Marriage Unit) a primit 1735 de cereri de ajutor. 14% dintre ele erau formultate de băieţi, iar restul, de fete. Cele mai multe tinere aveau între 15 şi 18 ani, dar unele aveau şi nouă ani. Departamentul pentru Educaţie estimează că în jur de 8.000 fete din Marea Britanie, care provin în majoritate din comunităţile hinduse şi musulmane sunt forţate, anual, să se căsătorească.

În urma modificării legislaţiei, în urmă cu patru ani, victimele se pot adresa autorităţilor în momentul în care află că vor fi obligate să se căsătorească. Părinţii pot primi o amendă, şase luni de închisoare sau ambele, în funcţie de gravitatea cazului.

De altfel, în 2009, o mamă din Manchester a primit trei ani de închisoare, după ce şi-a obligat fiica să se căsătorească cu vărul ei primar, din Pakistan, pentru ca el să obţină viză. A bătut-o şi a ameninţat-o şi că o va biciui, apoi va asista la noaptea nunţii, ca să fie sigură că mariajul se va consuma.

Pe de altă parte, Consiliul Musulman din Marea Britanie s-a plâns că această legislaţie va duce la stigmatizarea comunităţilor de imigranţi. Parţial, este adevărat. În 2006, presa britanică vuia: o fetiţă de 12 ani fusese răpită de sora ei mai mare şi dusă în Pakistan pentru a fi măritată. Cel puţin, aceasta era versiunea presei. În realitate, fetiţa plecase de bunăvoie din Scoţia, unde locuia cu mama ei, pentru că îşi dorea să fie cu tatăl şi surorile ei. (Citiţi aici mai multe despre cazul Molly Campbell-Misbah).

“Prevenţia este mai bună decât tratamentul. Să fie clar că vorbim aici despre fete violate”, a punctat fostul deputat de Yorkshire, Ann Cryer, potrivit Daily Mail.

Bătută şi violată în noaptea nunţii

O tânără de 29 de ani din Iran lucra şi studia în Londra. La un moment dat, s-a împrietenit cu o altă tânără, care voia să-i găsească o soţie fratelui ei. Soraya a ieşit de câteva ori în oraş cu bărbatul, însă nu l-a plăcut şi a refuzat să se căsătoreasă cu el. Atunci, familia ei a intervenit şi a ameninţat-o, spunându-i totodată că va păta onoarea familiei. Soraya s-a supus.

Despre noaptea nunţii, femeia îşi aminteşte: “M-a violat atunci. Mi-a spus că sunt soţia lui şi că trebuie să mă culc cu el. Când l-am refuzat şi am spus că trebuie să ne cunoaştem mai bine, m-a pocnit şi m-a violat”, îşi aminteşte femeia. În urmă cu câteva luni, femeia a fugit. Trăieşte din alocaţia pe care o primeşte de la o organizaţie non-guvernamentală kurdă, care luptă pentru apărarea drepturilor omului. Părinţii ei o reneagă.

Căsătorită în Pakistan, la 13 ani

Când Sameem avea 13 ani, părinţii ei i-au promis o excursie în Pakistan, ca răsplată că învăţa bine. Odată ajunsă acolo, a fost închisă în cameră, iar mama ei a anunţat-o că se va căsători cu un bărbat care avea de două ori vârsta ei. I s-a spus să nu facă scene şi să se gândească la onoarea familiei.

Nu s-a putut întoarce în Marea Britanie decât după ce a rămas însărcinată. Întreaga familie spera, astfel, ca şi el să primească viză. După câţiva ani, a reuşit să fugă cu copilul şi a început o nouă viaţă, departe de soţul care i-a fost impus. Recent, poliţia i-a bătut la uşă, spunându-i că a prins trei bărbaţi, plătiţi fiecare cu 50 de lire ca să o răpească. Fuseseră tocmiţi chiar de fratele ei.

“Dacă n-ar fi intervenit poliţia, eram moartă până acum”, explică femeia, acum în vârstă de 29 de ani.

 

Descărcaţi studiul ataşat lateral, efectuat de Universitatea din Bristol, despre căsătoriile forţate în comunităţile minorităţilor etnice din Marea Britanie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă