8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCât au costat infracţiunile din ultimii şapte ani pentru cele mai mari...

Cât au costat infracţiunile din ultimii şapte ani pentru cele mai mari bănci din lume

Un număr de 20 dintre cele mai mari bănci din lume au plătit în ultimii şapte ani amenzi şi despăgubiri de peste 235 de miliarde de dolari, pentru ilegalităţi care au speriat sectorul financiar şi întârzie redresarea acestuia din criza financiară.

Mărimea amenzilor, echivalentă cu PIB-ul anual al Greciei sau al Portugaliei, a împiedicat eforturile băncilor de reconstrucţia a capitalului, a redus dividendele acţionarilor, precum şi fondurile disponibile pentru creditare.

Citeşte şi: Preşedintele BCE: Perspectiva economică a zonei euro este cea mai favorabilă din ultimii şapte ani

Mai mult decât atât, factura pentru comportamentul incorect este aşteptată să crească cu alte zeci de miliarde de dolari, iar numeroşi politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi analişti spun că este nevoie să se facă mai mult pentru combaterea ilegalităţilor.

“Unele lucruri s-au schimbat, dar sunt pesimist că va avea loc o schimbare completă de atitudine, în lipsa unor noi măsuri”, a declarat Mark Taylor, decanul şcolii de afaceri a Universităţii Warwick din centrul Angliei.

Taylor, fost trader valutar şi consultant la Fair and Effective Markets Review, care aparţine de Baqnca Angliei, a spus că bonusurile bancare sunt prea mari, există riscuri prea mici de a face închisoare pentru fapte ilegale, iar şefii băncilor nu sunt traşi la răspundere.

Problema este că avantajele pentru înşelarea pieţelor sunt prea mari. Dacă poţi influenţa cu o fracţiune un curs valutar, poţi face milioane şi milioane de dolari pentru bancă şi pentru bonusuri.

“Poţi obţine o schimbare a culturii comportamentale dacă directorii executivi simt că sunt ei înşişi în pericol dacă această cultură nu se schimbă şi dacă traderii se vor teme că vor intra la închisoare”, a spus Taylor.

În pofida amenzilor şi despăgubirilor mari plătite de bănci, relativ puţine persoane au fost pedepsite.

Şase mari bănci au fost amendate miercuri cu aproape 6 miliarde de dolari pentru manipularea cursurilor de schimb valutar, iar factura suportată de instituţiile financiare ar putea fi umflată de alte penalizări, legate de tranzacţiile înşelătoare cu credite ipotecare şi manipularea dobânzilor, a pieţelor valutare şi altor delicte. Astfel, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays şi Royal Bank of Scotland au recunoscut că au încercat să manipuleze cursurile de schimb valutar fiind amendate, împreună cu UBS şi Bank of America, cu aproape 6 miliarde de dolari

Şefii băncilor susţin că instituţiile plătesc pentru problemele din trecut şi că standardele s-au îmbunătăţit, în timp ce autoritatea britanică de supraveghere financiară a apreciat în această săptămână că amenzile mari reuşesc să schimbe comportamentul.

Marea Britanie urmează să adopte noi reguli prin care directorii de rang înalt să răspundă direct pentru deciziile lor.

Potrivt datelor oficiale şi estimărilor analiştilor, băncile americane au plătit pentru litigii şi despăgubiri amenzi de 140 de miliarde de dolari, din 2008.

Bank of America a plătit de două ori mai mult decât oricare altă bancă pentru închiderea investigaţiilor şi despăgubiri, respectiv aproape 80 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie, despăgubirile pentru clienţii băncilor, înşelaţi cu produse de asigurări, a urcat la peste 24 de miliarde de lire sterline (38 miliarde dolari).

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă