23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCât de aproape este Iranul de stabilirea unui acord asupra programului NUCLEAR...

Cât de aproape este Iranul de stabilirea unui acord asupra programului NUCLEAR cu marile puteri

Șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat vineri că Iranul și marile puteri nu au fost niciodată “atât de aproape” de un acord asupra programului nuclear și a lansat, totodată, un apel la cooperare contra provocărilor comune, în special a extremismului, informează Agerpres.

“În pofida anumitor diferențe, nu am fost niciodată atât de aproape de un acord durabil”, a declarat Mohammad Javad Zarif, adăugând într-un mesaj video difuzat pe Youtube: “Cu toate acestea, un acord nu este sigur”.

Zarif a denunțat “sancțiunile cele mai nedrepte impuse Iranului” care au lovit în “oameni nevinovați” și a afirmat că marile puteri trebuie “să ia o decizie istorică” și să opteze între un acord și presiuni.

Discuțiile între experți se intensifică la Viena, în așteptarea revenirii, cu începere de duminică seară, a tuturor miniștrilor de externe, care au ca misiune negocieri politice finale în perspectiva încheierii unui acord până la 7 iulie.

Secretarul de stat american, John Kerry, care se află de o săptămână în capitala Austriei, a avut din nou întrevederi cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

“Avem chestiuni dificile, dar există un efort autentic” din partea tuturor, a declarat șeful diplomației americane. “Vom continua să muncim. În această seară, mâine, duminică. Vrem amândoi să vedem dacă putem ajunge la o concluzie”, a adăugat el.

În mesajul său video, reprezentantul Teheranului s-a referit, de asemenea, la amenințarea reprezentată de organizația Statul Islamic care a preluat controlul asupra unor vaste zone din Irak și Siria, două țări aliate ale Iranului în regiune. “Suntem pregătiți să deschidem noi orizonturi pentru a înfrunta provocările importante și comune. În prezent, amenințarea comună este dezvoltarea rapidă a extremismului violent și a barbariei fără limită”, a declarat Mohammad Javad Zarif.

Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă