18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCât timp are Grecia să acceseze fondurile de urgență

Cât timp are Grecia să acceseze fondurile de urgență

Guvernul Alexis Tsipras trebuie să trimită, până miercuri dimineaţă, un plan pentru a i se permite să acceseze accesarea de fonduri de urgenţă din partea Uniunii Europene, a declarat, marţi seară, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

Dijsselbloem a declarat că miniștrii de Finanțe de Eurogrup vor ține o conferință telefonică pentru a discuta cererea Greciei de a primi asistență financiară prin Mecanismul de Stabilitate European. 

Citește și: Summit al Eurogrupului privind situația din Grecia. Proba de foc prin care trebuie să treacă Tsipras

Astfel, președintele Eurogrupului a confirmat că Guvernul grec nu a trimis încă o cerere scrisă, dar că s-a angajat să facă acest lucru până mâine. 

În această seară are loc un summit de urgență privind situația din Grecia, după rezultatul referendumului de duminică. 

Grecii vor măsuri de austeritate mai ușoare, în condițiile în care Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). 

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro.

 La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.

 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă