25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCâtă încredere au cetățenii lumii în Obama: Rușii îl urăsc cel mai...

Câtă încredere au cetățenii lumii în Obama: Rușii îl urăsc cel mai mult, francezii îi sunt printre cei mai favorabili.

Imaginea președintelui Barack Obama în afara granițelor SUA este majoritar pozitivă, cu o medie de 65% încredere în politica sa externă, o medie mult mai mare decât a predecesorului său, George W. Bush, arată un sondaj recent realizat de Institutul american Pew Research Center.

Sondajul a constat în mai multe întrebări legate percepția asupra modului în care președintele SUA se implică în rezolvarea problemelor globale ale lumii de zi. Sondajul a fost realizat în 40 de țări.

Iată principalele concluzii:

1. Barack Obama e mai bine văzut în exteriorul SUA decât în interior, deși și aici are peste jumătate aprecieri pozitive (58%).

2. Rusia este țara în care Barack Obama înregistrează cel mai scăzut procent de încredere, doar 11%, de aproape trei ori mai puțin decât acum doi ani (29% în 2013). La fel de drastic a scăzut încrederea rușilor și în SUA ca țară, de la 51% acum doi ani la doar 15% în primăvara acestui an. Rusia e urmată de Pakistan și Iordania cu 14% și Palestina cu 15% încredere în liderul american.

3. Philipine (94%), Coreea de Sud (88%) și Franța(!) cu 83% sunt țările ale căror cetățeni îl apreciază cel mai mult pe liderul de la Casa Albă.

4. Comparativ cu anul trecut, imaginea lui Barack Obama în Israel a scăzut drastic de la 71% încredere la doar 49%, pe fondul neînțelegerilor cu premierul Netanyahu legate de negocierile cu Iran.

5. La polul opus Israelului, în India s-a înregistrat cea mai mare creștere de încredere în Barack Obama, de la 48% în 2014 la 74% anul acesta, pe fondul celor două vizite reciproce la nivel înalt, din septembrie 2014, respectiv ianuarie anul curent.

6. Europenii sunt în continuare majoritar favorabili lui Obama, dintre țările chestionate doar în Turcia înregistrând sub 50 de procente încredere (45%).

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă