15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCatalonia: Acord preliminar pentru formarea unui guvern regional

Catalonia: Acord preliminar pentru formarea unui guvern regional

Partidele separatiste catalane au convenit asupra unui acord preliminar care vizează formarea unui guvern regional, cu scopul de a relansa procesul de obţinere a independenţei provinciei spaniole Catalonia, informează Mediafax.

În urma alegerilor regionale de pe 5 septembrie, partidele care militează pentru independenţa provinciei spaniole Catalonia au obţinut majoritatea locurilor din parlamentul regional. Cu toate acestea, disensiunile dintre diferitele mişcări le-au împiedicat să progreseze în vederea unui acord.

Citeşte şi: Vot istoric în Catalonia cu implicaţii pentru viitorul regiunii în Spania

Deşi iniţial l-a criticat dur pe Artur Mas, preşedintele Cataloniei, conducerea partidului Candidatura Unităţii Populare (CUP) a acceptat să îl susţină în cele din urmă şi să îi permită să rămână în fruntea executivului regional, informează agenţia de presă Reuters. Acordul anunţat marţi, care presupune măsuri economice şi un calendar pe 18 luni pentru obţinerea independenţei, trebuie aprobat de militanţii CPU care se vor reuni duminica viitoare pentru a vota. Dacă acordul va fi respins, noi alegeri vor trebui organizate în martie 2016 în Catalonia.

“Rezultatele (alegerilor naţionale) de duminică nu ne modifică demersul nostru, care se desfăşoară normal”, a declarat Raul Romeva, reprezentant al principalei coaliţii a formaţiunilor separatiste Împreună pentru da (Junts pel Si).

Citeşte şi: Catalonia, încă un pas spre separarea de Spania

Partidul Popular (PP) – conservator, de centru-dreapta – care încearcă să blocheze tentativele de independenţă a Cataloniei a ieşit în fruntea alegerilor parlamentare organizate duminică în Spania. Însă a pierdut majoritea absolută în faţa opoziţiei de stânga, fără a putea forma o coaliţie majoritară. PP a fost urmat de formaţiunea antiausteritate Podemos (stânga), cu 21,7%, şi de Partidul Socialist, cu 20,5%, care ar putea forma o alianţă pentru a reveni la conducerea ţării.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă