16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Catastrofă aeriană în Ucraina: În zonă zbura încă un avion de...

UPDATE: Catastrofă aeriană în Ucraina: În zonă zbura încă un avion de pasageri. La locul prăbușirii este un “haos total”.

UPDATE 18.20:

Un avion al companiei Air India zbura la circa 25 de kilometri de aeronava malaysiană prăbuşită joi în estul Ucrainei, piloţii încercând în zadar să ia legătură cu echipajul aparatului de zbor malaysian, informează ziarul Times of India.

—–

Premierul australian a calificat duminică drept "haos total" situația de la locul prăbușirii avionului malaezian în estul Ucrainei, adăugând că este îngrijorat de faptul că locul va continua să se degradeze, relatează AFP.

Tony Abbott s-a alăturat altor țări — SUA, Olanda și Malezia — în a solicita cooperarea Rusiei în ancheta asupra circumstanțelor în care s-a prăbușit avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, care transporta 298 de pasageri și membri ai echipajului și care a fost probabil doborât de o rachetă, joi, deasupra unei zone de conflict din Ucraina.

Prioritatea este recuperarea trupurilor neînsuflețite, a adăugat șeful guvernului de la Canberra, în condițiile în care la bordul avionului prăbușit se aflau 28 de cetățeni australieni.

"Dificultatea este că la locul prăbușirii este haos, haos total", a declarat Abbott la postul de televiziune australian ABC. "Genul de lucruri care se fac de obicei la locul prăbușirii unui avion nu se fac acolo", a mai spus el.

Mai multe tentative de a deplasa oameni la fața locului au eșuat din cauza conflictului care se derulează în regiunea apropiată de frontiera rusă, a indicat prim-ministrul.

"Este deci absolut imperativ ca Australia să facă tot posibilul pentru a recupera trupurile neînsuflețite, pentru a se asigura că locul prăbușirii va fi conservat, că va avea loc o anchetă adevărată și că se face dreptate", a mai spus Tony Abbott.

Locul prăbușirii se află într-o zonă controlată de separatiștii proruși, situație care face ca operațiunile să fie deosebit de complexe.

"Rușii, așa cum am văzut în aceste ultime 48 de ore, încearcă să se spele pe mâini de toată această situație. Dar este imposibil să se spele pe mâini de ceva care s-a întâmplat într-un teritoriu controlat de ruși, și provocat în mod vizibil de indivizi susținuți de ruși, probabil cu armament furnizat de ruși", a afirmat Abbott.

SUA califică drept "inacceptabilă" situația de la locul prăbușirii avionului, conform unei declarații de sâmbătă seară a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Șeful diplomației olandeze, Frans Timmermans, s-a declarat "șocat" și "indignat" de modul în care au fost tratate rămășițele pământești ale victimelor, dintre care 192 au fost cetățeni olandezi.

Ministrul malaezian al transporturilor, Liow Tiong Lai, a deplâns, la rândul său, faptul că "indicii vitale" nu sunt conservate la fața locului potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...
Ultima oră
Pe aceeași temă