20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Câţi ani de închisoare riscă fostul premier moldovean Vlad Filat

VIDEO. Câţi ani de închisoare riscă fostul premier moldovean Vlad Filat

Procurorii ce instrumentează cazul în care este acuzat fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, au cerut miercuri ca acesta sa fie condamnat la 19 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, informează Radio Chişinău şi IPN.md, citate de Agerpres.

"Ca acuzator de stat, având în vedere probele şi declaraţiile, am solicitat 19 ani de închisoare", a comunicat, după şedinţa în care au fost susţinute dezbaterile judiciare, procurorul Adriana Beţişor. Procurorii mai cer plata unei amenzi în valoare de 3 mii de unităţi convenţionale şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani. De asemenea, bunurile care au fost obţinute după ce politicianul a fost "remunerat" de Ilan Shor pentru anumite servicii se solicită a fi confiscate. 

Vlad Filat a fost adus miercuri în instanţă de către mascaţi înarmaţi, după ce şedinţa de marţi a fost amânată, în condiţiile în care Vlad Filat şi-a pierdut cunoştinţa în sala de judecată. Potrivit avocatului lui Vlad Filat, acesta se afla în greva foamei de 20 de zile, iar condiţiile de detenţie s-au înăsprit semnificativ. 

Un comunicat al Departamentului Instituţiilor Penitenciare din Republică Moldova anunţă că Vlad Filat a renunţat la greva foamei marţi seara, în jurul orei 18:00, iar medicii Penitenciarului nr.13 din Chişinau susţin că starea sa de sănătate este una satisfăcătoare. Filat a publicat recent un nou mesaj pe Facebook în care scrie despre sentinţa sa care, potrivit lui, "a fost deja şoptită judecătorilor şi procurorilor', anticipând o condamnare la 16-18 ani de închisoare, la comanda lui Vlad Plahotniuc. 

Fostul premier a fost reţinut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Filat este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari.

Ulterior însă, procurorii au precizat că de fapt, fostul premier, este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență și nu este vorba despre dosarul de la Banca de Economii.

Vlad Filat pledează nevinovat și în discursul său public a susținut că este vorba despre o răfuială politică pusă la cale de prim-vicepreședintele autosuspendat al PD, Vlad Plahotniuc. Imediat după ridicarea imunității, Vlad Filat a fost escortat de către ofițerii CNA la sediul instituției unde a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior, pe 18 octombrie cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului, Judecătoria Buiucani i-a aplicat un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Ultimul discurs al premierului Vlad Filat:

Ultimul mesaj public, scris pe Facebook de Vlad Filat:

Trebuie sa stiti insa ca aceasta sentinta a inceput sa fie scrisa in momentul in care am devenit prim-ministru. Cu cat mai mult insistam eu pe reforme, cu atat mai mult scria Plahotniuc aceasta sentinta.

Dupa atacul raider asupra Agroimbank, BEM, Victoriabank si Asito in 2011, guvernul si-a angajat raspunderea si am cerut in Parlament demisia conducerii CNPF, BNM, Procuraturii Generale. Au respins. In consecinta s-a furat un miliard iar institutiile au fost subordonate total.

A urmat Padurea Domneasca. In calitate de prim-ministru am cerut demisia procurorului general. Va amintiti ce a urmat? A urmat demisia mea si scoaterea mea din procesul decizional. Anume in acel moment a fost stabilita sanctiunea pentru mine.

Dupa alegerile din 2014 am fost presat sa cedez functia de prim-ministru. Am avut de ales: guvern minoritar sau prim-ministru democrat. Am ales guvern minoritar. Demisia lui Chiril Gaburici a urmat repede. Acest lucru s-a intamplat dupa ce a fost invitat la procuratura generala.

Atunci PD a cerut in mod ultimativ functia de prim-ministru. Am spus nu. In iulie au fost arestate rudele mele. Intre timp, am cerut demisia procurorului general si a guvernatorului BNM si o investigatie reala a furtului miliardului. Enervati ca pot trai fara functie, s-a decis arestarea mea.

Au procedat las, pe ascuns si ilegal. Ce s-a intamplat pe 15 octombrie 2015 a fost o executie politica, nu o actiune legala. 
Ce s-a intamplat in detentie cu mine urmeaza inca a fi calificat. Dar pot sa va spun ca doar uman nu a fost. Izolare totala, gardieni impusi sa faca ilegalitati ca sa ma simt injosit, carcera, ingradirea accesului la convorbiri telefonice, intalniri…

Dar cel mai grav este ca procesul, in pofida prevederilor legale, are loc cu usile inchise. Se tem. Se tem pentru ca nu exista probe, si pe intuneric e mult mai usor sa condamni un om.

Din start procesul a fost unul mimat. Sentinta este scrisa de mult. Pana la sfarsitul acestei luni aceasta trebuie anuntata. Asa a fost comanda. PD-ul trebuie sa mearga in alegeri cu un "tap ispasitor" in cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am indraznit sa lupt cu el si cu sistemul lui diabolic. Totodata, sentinta mea va fi un exemplu pentru altii care vor indrazni sa nu i se supuna. Sentinta prevede 16-18 ani de inchisoare.

Nu-mi este frica de sentinta lui Plahotniuc, dar ma ingrozeste unde a ajuns Republica Moldova, iar cel mai mare regret este ca am fost si eu complice la tot ce s-a intamplat. Desi eram avertizat ca anume asta se va intampla, nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil, pur si simplu nu credeam ca acest om nu are nimic sfant si ca ar putea sa calce si pe cadavre ca sa ajunga premier.

Imi asum greselile facute. Regret ca in 2013 am ramas singur si am dat dovada de lasitate politica si nu am putut duce lupta pana la capat. Presiunea a fost insa una foarte mare. Atunci, am fost acuzat ca distrug Alianta si ca aduc comunistii la putere. Prietenii de la Bruxelles si Bucuresti m-au rugat sa cedez. Si am cedat. In rezultat avem un stat capturat total si dictatura. Istoria ne va judeca pe fiecare dintre noi.

Aici, in inchisoare, in singuratate, intelegi cu adevarat ce este important in viata. Cel mai de valoare pentru un om este libertatea: libertatea de a gandi, de a vorbi si de a decide. Pentru ea, pentru libertate, trebuie de luptat permanent.

De aceea, luptati oriunde ati fi pentru a fi liberi, pentru a avea o societate libera.

Nu va fie frica, traiti liber! 
Vlad Filat

Cele mai citite

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă