13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe a declarat David Cameron despre acordul care vizează reforma relaţiilor cu...

Ce a declarat David Cameron despre acordul care vizează reforma relaţiilor cu UE

Orice acord care vizează reforma relaţiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană va fi ireversibil, a anunţat, vineri, premierul britanic David Cameron, la Copenhaga, informează Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Cameron a spus, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său danez Lars Lokke Rasmussen, că în cazul în care se va ajunge la o înţelegere privind reforma relaţiilor dintre Londra şi blocul comunitar,  la Consiliul European din 18-19 februarie, este improbabil ca Marea Britanie să mai ceară, ulterior, schimbarea acordului, din moment ce ea a fost prima care a cerut revizuirea raporturilor cu Bruxellesul. 

Citeşte şi: Brexit: Tot mai mulți britanici, pro-ieșire a Marii Britanii din UE

Documentul “ar fi reversibil numai dacă toate cele 28 de state, printre care şi Marea Britanie, ar fi de acord să se revină asupra sa”, a declarat premierul britanic.

Totodată, premierul danez Lars Lokke Rasmussen a descris planul pentru menţinerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene prezentat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, drept “un răspuns solid”

“Propunerea este un răspuns solid la ceea ce avem nevoie şi cu siguranţă nu sper să avem nevoie de vreun amendament. Avem nevoie de clarificări în unele domenii, dar nu de amendamente şi nu mă aştept la amendamente”, a precizat el. 

Citeşte şi: Marea Britanie ar putea să nu mai ofere ajutoare sociale imigranților, cu condiția să rămână în UE

Planul propus de Donald Tusk va fi supus aprobării Consiliului European din 18 şi 19 februarie, iar dacă va trece de această etapă măsurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui votate de Parlamentul European. 

Pe lângă aşa-numita ‘frână de urgenţă’, ce prevede posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale în condiţiile menţionate, planul mai prevede, în principal, şi crearea unui aşa-numit mecanism al ‘cartonaşului roşu’ prin care parlamentele naţionale să poată bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene, dacă cel puţin 55% din parlamentele naţionale votează de asemenea împotriva ei, precum şi acordarea dreptului statelor ce nu folosesc moneda comună să exprime opinii cu privire la deciziile zonei euro, dar fără a le putea bloca.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă