8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe a scris presa internațională despre reținerea fostului premier al R. Moldova

Ce a scris presa internațională despre reținerea fostului premier al R. Moldova

Ridicarea imunității fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, și reținerea lui pentru 72 de ore, sub suspiciunea că a fost implicat în fraudarea banilor de la Banca de Economii Moldova (BEM), a ajuns în atenția presei internaționale, potrivit publika.md

Astfel, Reuters notează că fostului premier al Moldovei i s-a ridicat imunitatea parlamentară, fiind acuzat de implicare în fraudele din sistemul bancar. Agenția mai precizează că ”furtul miliarduluI” a generat proteste de amploare în centrul Chișinăului. 

Citește și: VIDEO. Vlad Filat a fost REȚINUT. Este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă

Jurnaliștii de la Interfax au scris că președintele PLDM va sta trei zile în izolatorul CNA. Anchetatorii vor solicita arestarea preventivă pentru 30 de zile. 

De asemenea, agenția TASS a citat una dintre declarațiile lui Vlad Filat din Parlamentul European în titlu:  “Nu am nevoie de imunitate parlamentară. Sper că investigația va fi una corectă și voi putea să-mi demonstrez nevinovăția”.

Portalul Vesti a subliniat că Filat este acuzat că a primit mită de 250 de milioane dolari de la omul de afaceri Ilan Shor, iar  Deutsche Welle titrează că Vlad Filat riscă pușcărie pentru implicare în “jaful secolului”. 

Citește și: Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi, sub acoperirea anticorupţiei

Fostul premier moldovean și liderul PLDM, Vlad Filat, a fost reținut, joi, pentru 72 de ore, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară, pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Procurorul-general al Moldovei a cerut ridicarea imunității liderului PLDM, Vlad Filat, după ce au apărut dovezi că a fost implicat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013). 

Citește și: Cum se apără Vlad Filat în fața acuzațiilor că a fraudat Banca de Economii a R. Moldova

În replică, fostul premier moldovean a declarat că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. De asemenea, el le-a cerut colegilor săi să îi ridice imunitatea și a precizat că speră că va avea parte de un proces cinstit. 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă