10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCe aşteptări are Ucraina de la summitul de la Riga

Ce aşteptări are Ucraina de la summitul de la Riga

Ucraina vrea să primească asigurări că este un candidat potrivit pentru aderarea la UE, dar şi că ucrainenii vor putea călători fără vize în Europa de anul viitor, a declarat ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin la summitul Parteneriatului Estic, potrivit Mediafax

Oficiali din cadrul UE şi statelor membre ale blocului european se întâlnesc joi şi vineri cu şase vecini de la est, inclusiv Ucraina, la Riga, capitala Letoniei, care deţine preşedinţia UE. Preşedinţia letonă a catalogat reuniunea un “summit de supravieţuire” al Parteneriatului Estic.

Bruxellesul a semnat deja un Acord de liber-schimb cu Kievul, care urmează să fie împlementat de anul viitor.

“Acum vrem asigurări concrete, la Riga, care să arate că Ucraina este eligibilă să adere în viitor la Uniunea Europeană şi are şansa să devină candidat la aderare în viitor. Vrem să vedem lumină la capătul tunelulu“, a declarat Klimkin pentru ziarul german Die Welt.

Citeşte şi: Angela Merkel linişteşte Rusia în privinţa Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic, iniţiat de Polonia şi Suedia, a fost lansat în 2009 cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile între UE şi Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Republica Moldova.

Însă acest program nu oferă perspectiva aderării la Uniune a fostelor republici sovietice, în pofida faptului că reia angajamentele folosite în cadrul procesului de extindere a blocului european.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au semnat acorduri politice şi comerciale cu UE vara trecută şi vor să adere la blocul european.

Uniunea plănuieşte să consolideze relaţiile cu aceste trei ţări, diferenţiindu-le de ceilalţi membri ai Parteneriatului, Azerbaidjan, Armenia şi Belarus.

O luptă pentru influenţă între Bruxelles şi Kremlin – care a culminat cu conflictul armat din estul Ucrainei şi impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei – provoacă îngrijorări în Occident cu privire la izbucnirea unui nou Război Rece.

Rusia prezintă drept o lovitură de stat îndepărtarea de la putere, anul trecut, a fostului preşedinte prorus al Ucrainei prin proteste de masă şi îndepărtarea ţării de Moscova în vederea apropierii de Bruxelles.

Pierderea Ucrainei a reprezentat o lovitură pentru planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a înfiinţa o Uniune Vamală Eurasiatică în paralel cu UE.

Klimkin a promis că Ucraina va implementa “punct cu punct” acordurile de la Minsk în vederea încetării conflictului din ţara sa.

Citeşte şi: Klaus Iohannnis participă la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Cu cine se va întâlni şeful statului

Rusia critică Ucraina pentru că nu şi-ar fi respectat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin aceste înţelegeri.

Potrivit declaraţiei politice care însoţeşte acordul de la Minsk, liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei susţin negocieri trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia în vederea găsirii unor soluţii practice la îngrijorările Moscovei cu privire la implementarea Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber-schimb (DCFTA) dintre Ucraia şi Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Gata cu gătitul. Liviu Dragnea trece la treburi serioase și își deschide o afacere în domeniul comerţului cu ridicata de material lemnos

Conform informațiilor obținute de Economica.net din Monitorul Oficial, fostul politician Liviu Nicolae Dragnea a înființat recent firma LND Trading. Această companie este controlată de...

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...

Udinese va fi antrenată de un fost campion mondial

Fostul internaţional Fabio Cannavaro este noul antrenor al formației italiene Udinese, echipă care în acest moment se luptă pentru salvarea de la retrogradarea în...
Ultima oră
Pe aceeași temă