11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCe așteptări au liderii europeni de la noul premier al Marii Britanii

Ce așteptări au liderii europeni de la noul premier al Marii Britanii

Liderii europeni, printre care președintele Comisiei Europene, Jean-Claud Juncker, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, și-au exprimat speranțele privind o colaborare eficientă cu noua șefă a guvernului britanic, Theresa May, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare scurtă, postată pe Twitter, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a declarat „nerăbdător” să colaboreze cu Marea Britanie, în ceea ce privește Brexitul. Marea Britanie și Uniunea Europeană trebuie „să răspundă curând” noii situații. „Sunt nerăbdător (…) să vă aflu intenţiile în legătură cu acest subiect”, a scris Junker pe Twitter.

 

De asemenea, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a îndemnat Londra să dea dovadă de promptitudine:„Chestiunile liderilor fiind rezolvate, aştept să lucrăm rapid pentru a regăsi stabilitatea”. 

Citește și: FOTO + VIDEO. Noua „Doamnă de Fier” a Marii Britanii și-a ales miniștrii. Din Cabinetul Theresei May face parte și controversatul Boris Johnson

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa într-o relaţie de lucru „fructuoasă” cu viitoarea şefă a guvernului de la Londra, şi a afirmat că este „nerăbdător” să o primească pe Theresa May la Consiliu. 

Într-o discuţie telefonică, preşedintele francez, François Hollande, i-a făcut Theresei May cunoscută ndorinţa sa ca negocierile pentru ieşirea Regatului Unit din UE „să fie angajate cât mai repede posibil”.

Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat, la rândul său, necesitatea de continua „relaţiile prieteneşti dovedite”, potrivit purtătorului de cuvânt al acesteia. „Este datoria noastră să lucrăm foarte strâns cu guvernele statelor aliate”, a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă. Cancelarul german a afirmat că a vorbit cu Theresa May, miercuri seara, la telefon şi a invitat-o pentru discuţii la Berlin. „Abia aştept să lucrăm împreună”, a adăugat ea. 

Citește și: VIDEO. Theresa May, premier desemnat, face primele promisiuni cetățenilor britanici
 

Premierul belgian Charles Michel a precizat că UE „nu își permite o lungă perioadă de incertitudine”. Potrivit acestuia, este în interesul ambelor părţi, să se ajungă la „clarificarea situaţiei”. 

În ce îl priveşte, preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat dispus la„un dialog constructiv” cu premierul britanic, Theresa May.

Theresa May a preluat, miercuri, șefia Guvernului de la David Cameron. Miercuri seara, ea a fost pimită de regina Elisabeta. „Nu vom încerca să-i îmbogățim și mai mult pe cei care au deja foarte mult. Ne vom gândi la nevoile voastre. Împreună vom construi o Mare Britanie mai bună”, a promis Theresa May, în primul ei discurs public după ce a acceptat funcția de premier.

După ce, luni, a fost confirmată în funcția de conducere a Partidului Conservator, May a dat asigurări că Brexitul va fi un succes, că va unifica ţara, divizată profund de referendumul privind apartenenţa la UE de luna trecută, şi că va construi un Regat Unit mai bun, potrivit The Independent.

Citește și: VIDEO. Cameron și-a încheiat ultima ședință în Parlament, în aplauze furtunoase. El îi va preda șefia Guvernului Theresei May, noua „Doamnă de Fier” a Marii Britanii

Theresa May, o eurosceptică prin convingere, va avea ca principală sarcină să negocieze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, comentează AFP, conform Agerpres. Supranumită „noua Margaret Thatcher”, a insistat asupra necesităţii de a unifica ţara şi de a pune la punct o perspectivă pozitivă de viitor pentru Marea Britanie.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă