10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAcord UE-Turcia, pentru gestionarea fluxului de migranți. Ce primește Ankara

Acord UE-Turcia, pentru gestionarea fluxului de migranți. Ce primește Ankara

UPDATE 23.00Turcia şi liderii europeni au încheiat duminică seara, la Bruxelles, un acord prin care vor încerca să gestioneze afluxul de migranţi către Europa, relatează BBC News, citat de Mediafax.

Turcia va primi trei miliarde de euro şi va beneficia de unele concesii politice, în schimbul înăspririi măsurilor la frontieră şi păstrării refugiaţilor în ţară.

De asemenea, negocierile cu privire la aderarea Turciei la UE urmează să fie relansate.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că aceasta a fost o “zi istorică” în relaţiile Turciei cu UE.

Potrivit acordului, cetăţenii turci ar putea călători fără vize în spaţiul Schengen – care permite libera circulaţie în numeroase ţări europene – până în octombrie 2016.

Însă reglementările care o vizează vor fi flexibilizate dacă Turcia îndeplineşte anumite condiţii.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordarea acestui regim de călătorie fără vize va avansa rapid dacă Ankara va îndeplini anumite condiţii.

Potrivit corespondentului BBC la Istanbul Mark Lowen, există reţineri în anumite capitale europene în privinţa unei cedări în faţa Turciei, în contextul în care există îngrijorări grave cu privire la respectarea democraţiei şi statului de drept de către Guvernul de la Ankara.

Redactorul-şef al principalului ziar de centru-stânga din Turcia, care a fost arestat săptămâna aceasta din cauza unui articol care nu i-a plăcut preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a publicat o scrisoare deschisă către liderii UE în care-i îndemna să nu acorde prioritate crizei refugiaţilor în defavoarea drepturilor omului în Turcia.

Însă, după negocieri, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker a declarat că acordul “nu va conduce la o situaţie în care noi să uităm de principalele diferenţe şi divergenţe pe care le avem cu Turcia – drepturile omului şi libertatea presei”.

—-

Turcia va ajuta Uniunea Europeană să gestioneze fluxul de migranți, în schimbul unui ajutor financiar și a reluării discuțiilor privind aderarea țării la UE, relatează Reuters, conform Agerpres. Decizia apare în proiectul de concluzii ale summitului UE-Turcia, prevăzut pentru duminică după-amiază la Bruxelles.

“Ambele părți își vor intensifica, așa cum s-a convenit și cu efect imediat, cooperarea activă asupra migranților care nu au nevoie de protecție internațională, împiedicând ajungerea acestora în Turcia și UE, asigurând aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie și trimiterea înapoi în țările de origine a migranților care nu au nevoie de protecție internațională”, se arată în proiectul de concluzii consultat de Reuters. 

În schimb, Turcia va primi trei miliarde de euro ajutor inițial pentru a putea face față numărului mare de refugiați aflați pe teritoriul său. Suma ar putea fi modificată ulterior în funcție de evoluția situației, se precizează în proiect. 

Uniunea Europeană va deschide de asemenea în decembrie următorul capitol al negocierilor cu Turcia în discuțiile de aderare la UE începute în 2005 și va pregăti noi capitole pentru discuții în primele trei luni ale anului viitor. 

UE intenționează de asemenea să ridice în octombrie 2016 obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE dacă Ankara îndeplinește anumite criterii prevăzute în foaia de parcurs convenită, se arată în proiect, care ar putea fi însă modificat după discuțiile ce vor începe la 15:00 GMT la Bruxelles. 
 

 

 

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă