23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe face Bulgaria cu avioanele de luptă MiG 29, cele mai bune...

Ce face Bulgaria cu avioanele de luptă MiG 29, cele mai bune din anii ’90

Ministerul Apărării de la Sofia lucrează la finalizarea contractului dintre Bulgaria şi Polonia, pe tema revitalizării avioanelor MiG 29 ale Bulgariei.

Potrivit agenţiei Novinite, documentul aflat în pregătire se referă la prelungirea resursei de zbor pentru şase aeronave de luptă MiG 29. Contractul anterior privind mentenanţa acestora, încheiat între Rusia (producătorul avioanelor) şi Bulgaria expiră în septembrie 2015.

Rusia ceruse Bulgariei 45 de milioane de dolari, pentru mentenanţa a 15 aeronave

Ministrul bulgar al Apărării, Nikolay Nencev, anunţase deja că nu va prelungi contractul cu Rusia, întrucât este prea scump. Rusia ar fi cerut Bulgariei 45 de milioane de dolari pentru mentenanţa a 15 aeronave MiG 29, până în anul 2019.

Contractul cu Polonia a fost considerat mai favorabil de partea bulgară.

Pe de altă parte, ministrul Nencev avertizase că Bulgaria este ţara din NATO cu cea mai mare dependenţă militară de Federaţia Rusă: 90 la sută, precizează Novinite.

Ministerul Apărării de la Sofia a anunţat acum câteva zile că va începe şi negocierile pentru a cumpăra avioane F-16, second hand, de la o ţară din Europa Occidentală, fără a exclude însă varianta unor avioane F-16 noi.

Până la cumpărarea avioanelor F-16, Bulgaria ar urma să-şi protejeze spaţiul aerian cu avioane MiG 29, susţinute de aeronave americane sau din alte ţări NATO.

România deţine şi ea avioane MiG 29, dar ele nu mai sunt funcţionale,  întrucât le-a expirat resursa de zbor. Avioanele MiG 29 ale României, iniţial mai performante decât MiG 21 (înainte de modernizarea MiG 21), sunt acum staţionate pe aerodromul Kogălniceanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă