7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCe mașini blindate vor să producă americanii în Bulgaria

Ce mașini blindate vor să producă americanii în Bulgaria

Bulgaria și Statele Unite ar putea coopera pentru a produce vehicule militare blindate în Bulgaria, a anunțat generalul (r) Atanas Samandov, consilierul pentru Securitate și Apărare al președintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev.

Proiectul comun al unor firme din SUA și din Bulgaria ar viza vehiculele tip transportor blindat (Armored Personnel Carriers – APC).

„Bulgaria ar putea produce APC împreună cu Statele Unite”, a declarat consilierul președintelui Bulgariei, citat de Novinite.

O măsură de acest gen ar avea două rezultate pozitive. Pe de o parte ar facilita îmbunătățirea înzestrării armatei bulgare, în condițiile în care transportoarele blindate din dotarea actuală sunt, în cea mai mare parte, învechite și chiar prezintă riscuri pentru militarii care le folosesc, informează Novinite. Pe de altă parte, parteneriatul cu SUA ar contribui la revitalizarea industriei de armament.

Citește și:  22 de explozii la o uzină de armament din Bulgaria. Autoritățile acuză un sabotaj

„Complexul industrial militar al Bulgariei poate fi revitalizat”, ajungând chiar să devină profitabil, susține generalul (r) Samandov.

În acest moment, cele mai noi transportoare blindate din dotarea Bulgariei sunt câteva vehicule tip M1117, tip 4 x 4, de fabricație americană. Bulgarii au primit șapte asemenea vehicule, dintre care șase le-au trimis în Afganistan.

Cele mai multe transportoare blindate ale Bulgariei (circa 250) sunt vehicule pe șenile, model MT-LB, de fabricație sovietică.

Avioane străine vor patrula în spațiul aerian al Bulgariei

Pe de altă parte, Samandov a subliniat din nou că, dacă Bulgaria nu-și modernizează aeronavele MiG 29, aflate la finalul ciclului de exploatare, ea va rămâne fără avioane de luptă. Într-o asemenea situație, misiunile de poliție aeriană în spațiul aerian al Bulgariei vor fi asigurate de avioane ale altor țări NATO.

Discuții legate de avioanele de luptă ale Bulgariei se poartă, fără rezultat, de patru ani. „Noi am pierdut acești patru ani”, a recunoscut consilierul președintelui Bulgariei.

Citește și:  Armata SUA modernizează șapte baze aeriene din Europa de Est. Două sunt din România

În opinia generalului (r) Samandov, Bulgaria ar trebui să-și majoreze bugetul Apărării la 2 la sută din PIB, în următorii ani. Procentul din anul 2015, 1,19 la sută din PIB, este „prea mic pentru armata Bulgariei”, avertizează consilierul prezidențial.

Generalul (r) Samandov a fost militar de carieră. A absolvit școala de ofițeri în Bulgaria, apoi Academia Statului Major de la Moscova. După revenirea în Bulgaria, Samandov a condus Forțele pentru Operații Speciale, apoi a devenit șeful Forțelor Terestre.

Ultima funcție înainte de trecerea în rezervă a fost aceea de șef al Comandamentului Operațional Întrunit al Bulgariei.

Citește și:  De ce nu se implică România în programele de apărare ale Uniunii Europene

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă