21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe promisiuni îi face Putin premierului israelian

Ce promisiuni îi face Putin premierului israelian

Sistemele de rachetă de tip S-300 care urmează să fie livrate Iranului sunt de natură defensivă şi nu pot constitui o ameninţare pentru Israel sau alte ţări din Orientul Mijlociu, i-a dat asigurări marţi preşedintele rus Vladimir Putin premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Mediafax

Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu au purtat marţi o discuţie telefonică în cadrul căreia cei doi lideri au discutat pe marginea deciziei Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300, relatează Sputnik.

“Cei doi interlocutori au discutat pe marginea deciziei şefului statului rus de a anula embargoul asupra vânzării unor sisteme de rachete de tip S-300 Iranului”, anunţă un comunicat al Kremlinului.

Putin i-a atras atenţia lui Netanyahu asupra faptului că sistemele de rachete de tip S-300 sunt strict defensive şi incapabile, prin urmare, să constituie o ameninţare pentru securitatea statului evreu sau a altor ţări din Orientul Mijlociu.

Citește și: Pentagonul critică decizia Rusiei de a livra rachete Iranului

Cu toate acestea, şeful Guvernului israelian şi-a exprimat nemulţumirea faţă de anularea acestui embargo, potrivit cancelariei lui Netanyahu.

“Premierul Netanyahu i-a spus preşedintelui Putin că acest demes nu va face altceva decât să accentueze agresiunea Iranului în regiune şi va compromite securitatea Orientului Mijlociu”, se arată în comunicatul Guvernului israelian.

Vladimir Putin a semnat luni un decret care va permite intensificarea schimburilor economice între Rusia şi Iran, inclusiv vânzarea unor sistemele de rachete de tip S-300.

Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură denunţată imediat de Statele Unite şi Israel.

Citește și: Putin întăreşte apărarea aeriană a Iranului

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă