6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCE propune dublarea cantităților de fructe importate din Republica Moldova

CE propune dublarea cantităților de fructe importate din Republica Moldova

Comisia Europeană a propus dublarea cantităților de mere, prune şi struguri de masă pe care Republica Moldova le poate exporta în Uniunea Europeană fără taxe vamale, a declarat, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Anunţul CE vine în urma deciziei Federaţiei Ruse de a înceta importul de fructe şi legume din Republica Moldova, transmite Mediafax.

În cadrul Preferinţelor Comerciale Autonome, Republicii Moldova îi vor fi acordate contingente de export suplimentare, fără taxe vamale, pentru mere, prune şi struguri de masă, de două ori mai mari decât cotele negociate în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA)", a declarat Dacian Cioloş, precizând că măsura va fi valabilă până la sfârşitul anului 2015.

"Aceste măsuri concrete şi foarte rapide luate de Comisia Europeană – cu implicarea directă a comisarilor europeni pentru Comerţ, Karel de Gucht şi pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Füle – sunt dovada solidarităţii noastre cu producătorii moldoveni afectaţi de deciziile de limitare a comerţului pe una dintre pieţele lor tradiţionale. Sper că aceste măsuri vor da producătorilor moldoveni sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă pentru a creşte exporturile către Uniunea Europeană, dar şi pentru a-şi diversifica pieţele de export", a mai declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Rusia a interzis, începând din 21 iulie, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase", relatează Jurnal de Chişinău, în pagina electronică.

Agenţia federală rusă Rospotrebnadzor a explicat că producătorii din Republica Moldova au încălcat legea cu privire la protecţia consumatorilor şi au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj şi de identificare a producţiei, dar şi încălcări privind masa netă indicată pe ambalaj", mai arată sursa citată.

Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordurile afectează economia rusă. Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte "arma economică" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă