13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe riscă Phenianul dacă va lansa un alt test nuclear

Ce riscă Phenianul dacă va lansa un alt test nuclear

Coreea de Nord se expune unei înăspriri a sancţiunilor şi unei izolări mai mari, în cazul în care va iniţia un al cincilea test nuclear sau orice altă provocare, au avertizat, marți, Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite, informează AFP, citat de Agerpres.

Atenționarea a fost formulată la finalul unei reuniuni trilaterale a unor înalţi responsabili ai celor trei ţări și reprezintă o urmare speculațiilor conform cărora Phenianul s-ar afla într-o fază finală a pregătirilor pentru un nou test nuclear subteran, în situl său Punggye-ri. 

Un al cincilea test nuclear ar reprezenta un act de provocare spectaculos din partea Phenianului, în condiţiile unor sancţiuni internaţionale dure adoptate împotriva regimului nord-coreean după cel de-a patrulea său test, în 6 ianuarie. 

Citește și: Experți americani: Indicii limitate cu privire la un al cincelea test nuclear în Coreea de Nord

Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Coreii de Sud, Lim Sung-Nam, a declarat că statul nord-coreean se va confrunta „cu sancţiuni şi mai grele şi cu o izolare şi mai mare”, în cazul în care ignoră avertismentele comunității internaționale și inițiază o nouă provocare.

Luni, preşedinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, a declarat că ar deține o serie de informaţii care sugerează că Phenianul ar putea efectua un al cincilea test nuclear. 

Pe de altă parte, experții de la Institutul americano-coreean alUniversităţii Johns Hopkin au afirmat, marți dimineața, că activitatea de la centrul de teste nucleare din Coreea de Nord este „limitată” și nu sugerează iminența unui nou test nucleară. Recentele imagini din satelit nu arată decât o „activitate extrem de limitată” la centrul nuclear din Punggye-ri, spun experţii menţionaţi, remarcând totuşi că anumite sectoare nu sunt înzăpezite, ci bine întreţinute.

Citește și:  Coreea de Nord pregătește un nou test nuclear

Coreea de Nord pregăteşte, pentru începutul lunii mai, un congres al partidului său unic, primul din ultimii 36 de ani. Numeroşi observatori estimează că liderul Kim Jong-Un va încerca, cu această ocazie, să pună în valoare „reuşitele” programului nuclear nord-coreean. Phenianul ar putea să dorească să efectueze al cincilea său nuclear, înainte de deschiderea congresului. 

După testul balistic din ianuarie, Consiliul de Securitate al ONU i-a impus Coreii de Nord cele mai dure sancţiuni care i-au fost aplicate vreodată. 

Citește și: Testul cu rachetă lansat de Coreea de Nord, de ziua lui Kim Ir Sen, condamnat de Consiliul de Securitate al ONU

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă