4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe se întâmplă cu băncile grecești dacă statul elen intră în faliment

Ce se întâmplă cu băncile grecești dacă statul elen intră în faliment

Băncile grecești ar putea să fie considerate solvabile timp de maxim cinci zile după ce statul grec va intra în incapacitate de plată, a declarat, marți, membru al comitetului BCE, Felix Hufeld, informează Agerpres.

Băncile grecești trebuie să fie considerate solvabile pentru a putea accesa linia de finanțare de urgență (ELA) oferită de BCE pentru băncile grecești.

Citește și: Termen-limită pentru Grecia. Juncker, ofertă de ultimă oră pentru Tsipras. Ministrul grec de Finanțe: Grecia NU poate plăti datoria

Întrebat cât timp vor putea fi considerate solvabile băncile grecești, dacă Atena nu va reuși să ramburseze o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, care ajunge marți la scadență, Felix Hufeld a răspuns că este vorba de maxim cinci zile.

”Este o chestiune de zile. Se poate discuta dacă este vorba de două, trei, patru sau cinci zile”, a declarat Felix Hufeld, membru al comitetului BCE care decide cu privire la solvabilitatea băncilor grecești.

De asemenea, Hufeld a avertizat că este greșit să se creadă că Europa ar putea să se spele pe mâini de problemele Greciei dacă țara și băncile sale vor deveni insolvente.

Citește și: Tsipras a scos zeci de mii de oameni în stradă pentru a protesta față de măsurile de austeritate impuse de UE

”Dacă declarăm băncile grecești insolvente aceasta nu este sfârșitul poveștii”, a subliniat Hufeld, precizând că trebuie menținute o serie de funcții vitale.

Declarațiile lui Felix Hufeld sugerează că BCE nu va considera imediat băncile grecești insolvabile și nu le va tăia accesul la finanțarea de urgență înaintea referendumului de duminică. O eventuală retragere a acestui suport ar declanșa un colaps al băncilor, ceea ce ar împinge și mai mult Grecia spre ieșirea din zona euro.

Ministrul elen de Finanțe Yanis Varoufakis, a confirmat marți că Grecia nu va plăti tranșa de 1,6 miliarde de euro pe care o datorează Fondului Monetar Internațional (FMI), ceea ce înseamnă că Grecia va intra oficial în incapacitate de plată.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă