15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe spune Ambasadorul Finlandei în București despre aderarea României la Schengen

Ce spune Ambasadorul Finlandei în București despre aderarea României la Schengen

Guvernul finlandez este favorabil unei abordări în două etape a aderării României la Schengen, a declarat Ambasadorul Finlandei la București, Paivi Pohjanheimo, potrivit Mediafax. 

Ambasadorul a făcut aceste precizări în condițiile în care, marți, Finlanda s-a alăturat țărilor care au cerut scoaterea de pe agenda Consiliului JAI a aderării României la Schengen. 

“Presupun că preşedinţia UE, când a pregătit Consiliul JAI, a ajuns la concluzia că sunt suficiente dovezi că nu va fi unanimitate în consiliu în această privinţă. De aceea, preşedinţia ar fi retras această chestiune de pe agendă. În ceea ce priveşte Finlanda, poziţia finlandeză vine de la guvernul anterior. Potrivit acesteia, noi am fi favorabili unei abordări în două etape a aderării la Schengen”, a declarat Paivi Pohjanheimo. 

Citește și: Surse: Franța se OPUNE aderării României la Schengen

Potrivit unor surse oficiale, Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, francezii fiind cei mai vehemenţi, iar partea română a fost în cele din urmă de acord.

Franţa a fost cea mai vehementă voce împotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderării României la spaţiul Schengen. Aceleaşi surse susţin că partea română nu a insistat pentru discutarea problemei şi a fost de acord cu amânarea discuţiilor, în condiţiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare.

De asemenea, sursele citate susţin că poziţia României a fost convenită în urma unor discuţii între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.

Citește și: Victor Ponta: Trebuie să fii un pic tembel să spui că din cauza mea nu suntem primiți în Schengen

O decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen urmează să fie amânată din nou, deoarece subiectul nu va fi introdus pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de săptămâna aceasta, potrivit unor surse la curent cu situaţia, citate de postul bulgar naţional de radio (BNR).

Guvernul bulgar şi-a exprimat în repetate rânduri speranţa ca o aderare parţială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie.

Însă pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul la frontiere. Extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE, citaţi de BNR, potrivit site-ului Novinite.com.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă