15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Autorul atacului de la Nisa avea un copil de trei ani...

VIDEO. Autorul atacului de la Nisa avea un copil de trei ani și nu părea religios. Un martor a încercat să îl oprească

UPDATE 15.40: Un martor a povestit, pentru BBC, că l-a văzut pe șofer aproximativ un minut. „Am țipat la el, i-am făcut semn să oprească, însă nu acorda atenție nimănui. Am crezut că scoate telefonul, însă el scosese pistolul și a început să tragă focuri de armă spre poliție”.

El a mai spus că poliția l-a împușcat imediat, nu a încercat să negocieze cu șoferul camionului.

Citește și: Atentatul de la Nisa: Cum a reușit șoferul să pătrundă pe bulevard

UPDATE 15.36: Autorul atacului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel, relatează presa franceză, potrivit BBC News online şi site-ul cotidianului El Mundo, informează Mediafax.

Potrivit presei franceze, locuinţa bărbatului a fost percheziţionată de poliţie în dimineaţa zilei de vineri.

Atacatorul era originar din oraşul Msaken, situat la aproximativ 12 kilometri sud de Sousse, în nord-estul Tuniei, potrivit unor surse tunisiene din domeniul securităţii, scrie Reuters, citat de News.ro.

UPDATE 13.53: Autorul atacului de la Nisa, șoferul franco-tunisian de 31 de ani, ar fi fost o persoană tăcută și solitară, conform mărturiilor vecinilor, pentru agenția France Presse, citată de Le Figaro. El are un copil de trei ani și este şofer de camion de profesie, conform Nice-Matin. 

10 dintre vecinii săi l-au descris ca fiind ”tăcut”, ”solitar”, care mergea mult pe bicicletă și care poseda o camionetă, cu care se ducea la muncă. Nu părea o persoană religioasă și purta mereu pantaloni scurți, a spus Sebastien, un locatar de la etajul patru al imobilului. Vecina sa de palier, Alexia, a spus că a vorbit cu el o singură dată, când li s-a stricat lumina în bloc. O altă familie din bloc a spus că niciodată bărbatul nu le răspundea la salut. 

O singură vecină, Anan,le-a povestit jurnaliștilor AFP că era un bărbat atrăgător, care era mereu cu ochii pe femei. 

O percheziție are loc, vineri dimineață, la apartamentul lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, ale cărui acte au fost găsite în camion, mai scrie Le Figaro. 

 

12.17: Autorul atacului de la Nisa a fost identificat datorită amprentelor digitale. Șoferul camionului avea un cazier lung pentru jaf armat, violenţe conjugale şi ameninţări, însă el nu era cunoscut pentru legături teroriste, potrivit BFMTV.

UPDATE 12.11: Suspectul atacului de la Nisa se afla singur în camionul cu care a ucis 84 de persoane, potrivit Mediafax.

În momentul în care a fost împuşcat mortal de poliţie, el trăsese mai multe focuri de armă”, a subliniat, la rândul său, primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi.

O „grenadă inactivă” şi „arme lungi false” au fost de asemenea găsite în camion, potrivit unei surse apropiate anchetei.

UPDATE 11.25: Şoferul camionului a fost identificat oficial, au anunţat vineri surse poliţieneşti franceze, relatează AFP, conform Agerpres. 

Acest bărbat este titularul documentelor de identitate emise pe numele unui franco-tunisian de 31 de ani, domiciliat la Nisa, care au fost găsite în camion de către anchetatori. 

„Mai multe operaţiuni sunt în prezent în desfăşurare vineri dimineaţă, în special la Nisa”, au adăugat sursele citate. 

—–

Autorul atacului care a avut loc, în noaptea de joi spre vineri, la Nisa, ar fi un bărbat franco-tunisian, în vârstă de 31 de ani, potrivit publicației Nice-matin, citată de Le Figaro, informează Agerpres.

În camionul alb, care a intrat, în mod voit, în mulțimea adunată pe faleză, pentru a vedea focurile de artificii, de Ziua Națională a Franței, au fost descoperite actele unui bărbat cu domiciliul la Nisa. Pentru moment, nu se știe dacă actele aparțin autorului atacului.

Potrivit publicației The Telgraph, șoferul camionului ar fi fost auzit de martori strigând „Allahu Akbar” – „Dumnezeu e mare”, înainte de a fi împușcat de polițiști.

Citește și: FOTO+VIDEO. ATENTAT la Nisa, de Ziua Națională a Franței, cu 84 de morți. Sunt și doi români răniți. Starea de alertă, prelungită cu încă trei luni

Potrivit unei surse poliţieneşti, numele bărbatului care figura pe documente este singurul cunoscut pentru fapte de violenţă şi utilizare de arme, potrivit canalului de televiziune BFMTV, care adaugă că acesta dispunea de un pistol de calibru mic, precum şi de câteva grenade şi arme de război false, informează Agerpres.

„El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis”, a declarat vineri Christian Estrosi, fost primar al Nisei şi actual preşedinte al regiunii, citat de France Presse. Potrivit unei alte surse apropiate anchetatorilor, şoferul a deschis focul „cu un pistol”. Între altele, o „grenadă nefuncţională”, precum şi arme de război false au fost găsite în camion. 

Citește și:  Atacul terorist de la Nisa. MAE anunță: Doi români au fost răniți

 

Președintele francez Fracois Hollande a declarat, vineri dimineața, că nu este nicio îndoială că este vorba de un atac terorist, potrivit Reuters.

„Nu este nicio îndoială privind natura teroristă a acestui atac, care reprezintă cea mai extremă formă de violență”, a spus liderul francez la televiziunea de stat.

Potrivit celui mai recent bilanț, 84 de persoane au murit și zeci au fost rănite, dintre care 18 sunt în stare de „urgență absolută”. Ministrul de Externe Lazăr Comănescu a precizat, la Digi24, că doi români au fost răniți și sunt spitalizați la Nisa.

Citește și: FOTO. CRONOLOGIE: Cum s-a petrecut atentatul terorist de la Nisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă