15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. RUSIA prezintă public cea mai mare BOMBĂ NUCLEARĂ din istorie: 25...

FOTO. RUSIA prezintă public cea mai mare BOMBĂ NUCLEARĂ din istorie: 25 de tone. Unde este EXPUSĂ

Cea mai puternică bombă nucleară construită în istoria omenirii cântâreşte 25 de tone şi are opt metri lungime.

Proiectilul este expus în aceste zile, pentru prima oară în public, la Moscova.

Expoziţia vrea să marcheze cei 70 de ani de existenţă a industriei nucleare ruse, dar corespunde şi unui moment tensionat al relaţiilor Rusiei cu Occidentul, în urma crizei din Ucraina, notează publicaţia electronică 20minutes.fr

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea cum arată cea mai mare bombă nucleară din lume.

Bomba cu hidrogen, cea mai puternică armă nucleară din istorie, a fost construit de Uniunea Sovietică sub numele de cod AH 602, dar a devenit mai cunoscută sub titulatura “Bomba Ţarului”.

Ea a fost testată de URSS la 30 octombrie 1961, în poligonul Novaia Zemlia din zona arctică a Rusiei.

Bomba avea o putere echivalentă de 50 de megatone şi a fost construită de o echipă de savanţi condusă de Andrei Saharov – cel care avea să devină, ulterior, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Cercetările sovietice în domeniul armelor nucleare au pornit la ordinul lui Stalin, la 20 august 1945, ca replică la construirea bombei atomice de către SUA. URSS dorea, pe această cale, să restabilească echilibrul strategic.

Armele nucleare menţin pacea

Copia bombei cu hidrogen, lipsită, evident, de potenţial letal, este acum expusă la Moscova, „în mijlocul unei săli inundate de lumină”. Nikolai (32 de ani), unul dintre paznicii exponatului, a declarat pentru AFP că “Bomba Ţarului” a fost cea care a oprit un al treilea război mondial şi că, în general vorbind, „armele nucleare sunt un mijloc de descurajare, util pentru menţinerea păcii”.

Pe de altă parte, Galina Ivanovna, o pensionară de 72 de ani, care a lucrat 35 de ani în industria nucleară civilă, consideră că bomba de 25 de tone “a jucat un rol important în epoca ei” şi că „poate numai datorită ei mai suntem astăzi aici”.

Totuşi, ce urmăreşte Rusia prezentând, public, în ziua de azi, o asemenea relicvă a istoriei militare?  “Ne ajută să răcorim minţile înfierbântate de pe scena internaţională. Să arătăm ce consecinţe ar avea un război nuclear”, consideră Nikolai Krylov.

O copie a bombei cu hidrogen este expusă permanent în oraşul închis Sarov, din centrul Rusiei, de unde este coordonată cercetarea nucleară a Rusiei. Este foarte posibil ca proiectilul expus în prezent la Moscova să fie preluat de la Sarov.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă