14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCea mai mare colonie a Americii, Puerto Rico, vrea să devină cel...

Cea mai mare colonie a Americii, Puerto Rico, vrea să devină cel de-al 51-lea stat al SUA

Cetăţenii celei mai mari colonii a Statelor Unite, Puerto Rico, au votat în cadrul unui refendum consultativ ca această insulă cu populație hispanică să devină al 51-lea stat american, informează luni The Guardian citat de Mediafax.

Rezultatul referendumului a fost imediat respins de partidele de opoziţie care au boicotat evenimentul. Până acum s-au numărat 95 la sută din voturile exprimate.

Opţiunea de a se înscrie formal în SUA, ca stat cu drepturi depline, a fost susţinută de 97,1% dintre cei care au votat. Independenţa deplină / "asocierea liberă" cu SUA a fost susţinută doar de 1,5%, iar menţinerea statutului de ţară colonială, de doar 1,3% dintre votanţi.

Partidul Nuevo Progresista (PNP), care controlează guvernarea din Puerto Rico, legislatura, şi care a organizat referendumul, a susţinut că rezultatul a marcat o victorie răsunătoare a statalităţii.

Membri ai partidului au declarat că vor da mişcării un impuls enorm, încercând să convingă Washingtonul că după 119 de ani de colonizare este timpul ca Puerto Rico să fie egal celorlalte 50 de state membre ale SUA.

Grupările politice de opoziţie au catalogat însă rezultatul referendumului drept unul irelevant. Partidul Popular Democrat susţine menţinerea statului de ţară colonială, în care cei 3,4 locuitori ai insulei Puerto Rico deţin cetăţenie americană, însă nu pot vota în cadrul alegerilor federale.

Până în 2012, portoricanii au optat de fiecare dată când li s-a dat ocazia să-şi păstreze statutul lor particular. Mai exact, au fost trei referendumuri pe această temă, în 1967, 1993 şi 1998. Însă acum 5 ani, au spus ales pentru prima dată să devină al 51-lea stat american. Referendumul a fost însă unul consultativ, iar utimul cuvânt l-a avut Congresul SUA, care a spus pas. 

Americanii nu se grăbesc să facă această mişcare. În primul rând, Puerto Rico are mari probleme economice. 70 de miliarde de dolari datorie şi în plin proces de faliment, primul declarat de o entitate locală americană. Totuşi, în urma unor modificări în statutul ţării, în 2016, guvernatorul de Puerto Rico a anunţat incapacitatea de plată a insulei, ceea ce ar permite să-şi restructureze uriaşa datorie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Ciolacu și Erdogan concluzie dureroasă: În Gaza ne confruntăm cu o tragedie

Am discutat cu președintele Recep Tayyip Erdogan situația din Orientul Mijlociu și suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie, spune...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă