9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai nouă categorie de teroriști: șoferii ucigași. În ultimele nouă luni,...

Cea mai nouă categorie de teroriști: șoferii ucigași. În ultimele nouă luni, ei au produs peste 100 de morți și peste 500 de răniți

Terorismul este o activitate criminală extrem de veche, dar care evoluează în raport cu evoluția generală a societății și, mai ales, a măsurilor prin care aceasta încearcă să se protejeze.

După atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001, forțele de ordine din întreaga lume au sporit măsurile de prevenire a terorismului, inclusiv prin detectarea armelor de foc sau a substanțelor explozive deținute ilegal.

Drept urmare, teroriștii s-au reorientat spre metode "primitive" de acțiune, în care se folosesc arme albe și automobile – aflate, practic, la îndemâna oricui.

14 iulie 2016. De Ziua Națională a Franței, un camion de 19 tone trece peste mulțimea de oameni aflați pe stradă, la Nisa. 86 de oameni au fost uciși, iar 434 au fost răniți. Atacul a fost revendicat de ISIS.

28 noiembrie 2016. Un student somalez de 18 ani, Abdul Razak Ali Artan, aflat la volanul unui autoturism Honda, lovește cu mașina mai multe persoane în curtea campusului Universității Ohio (SUA), apoi coboară din mașină și începe să lovească oamenii cu un cuțit. 11 persoane au fost rănite. Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști.

21 decembrie 2016. Un autocamion condus de tunisianul  Anis Amri (24 de ani) intră în mulțimea vizitatorilor de la un târg de Crăciun din Berlin. Atacul a produs 12 morți și 56 de răniți.

8 ianuarie 2017. Un autocamion intră într-un grup de soldați israelieni la Ierusalim. Patru oameni au fost uciși și 15 răniți.

20 ianuarie 2017. Un automobil marca Holden Commodore intră într-un grup de pietoni în centrul orașului Melbourne (Australia). Mașina era furată. Bilanțul atacului: șase morți și 30 de răniți. Deși a confirmat că șoferul de 26 de ani a intrat intenționat în pietoni, Poliția a evitat să califice atacul drept act terorist, anunțând că atacatorul era cunoscut pentru consum ilegal de droguri, violență familială și probleme mentale.

26 februarie 2017. Un automobil intră într-o cafenea din Heidelberg (Germania), omorând o persoană și rănind alte două. Poliția a negat că ar fi un act de terorism, dar mass-media a făcut o comparație cu atacul anterior de la Berlin.

22 martie 2017. Un automobil de teren Hyundai intră într-un grup de pietoni la Londra, în fața Palatului Parlamentului, apoi șoferul coboară și înjunghie un polițist. Bilanțul atacului: cinci morți (inclusiv agresorul) și 40 de răniți.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă