18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCea mai veche centrală nucleară din Franța, construită acum 40 de ani,...

Cea mai veche centrală nucleară din Franța, construită acum 40 de ani, va fi închisă

Guvernul de la Paris a decis închiderea celei mai vechi centrale nucleare din Franța, Fessenheim, pe fondul controverselor legate de siguranța acesteia, informează Deutsche Welle citată de Agerpres.

Momentul acestei operațiuni depinde de darea în exploatare a noului reactor construit la Flamanville, în Normandia. Ministrul Mediului, Segolene Royal, a anunțat duminică că Fessenheim va fi închisă până în 2020.

"Decretul privind închiderea centralei Fessenheim a fost semnat și publicat în această dimineață în Jurnalul Oficial", a precizat Royal pe Twitter.

Conform decretului, cea mai veche centrală nucleară din Franța va fi închisă în momentul în care "va intra în funcțiune" noul reactor din Flamanville. Închiderea unității este una din promisiunile electorale a lui Francois Hollande, ales președinte în 2012, aflat acum la final de mandat.

Fessenheim este operațională din 1977 și se află în apropierea graniței cu Germania și Elveția, fiind mereu o sursă de tensiune între cele trei țări din cauza incidentelor legate de funcționarea centralei. În 2014, unul din reactoarele centralei a a fost închis din cauza unei defecțiuni.

Decizia Guvernului de la Paris vine la câteva zile după ce compania franceză de utilități EDF va închide Fessenheim după ce va primi compensații de la stat și dezafectarea unității se va finaliza cu succes.

Conform acordului dintre EDF și guvernul francez, compania va primi 490 de milioane de euro (527 de milioane de dolari) pentru dezafectarea centralei, care are o vechime de 39 de ani, și recalificarea celor 850 de angajați.

Directorul general al EDF, Jean-Bernard Levy, a afirmat că închiderea graduală și dezafectarea unității vor dura câțiva ani.

Închiderea centralei se va desfășura într-o perioadă lungă și graduală. Sunt asigurate locurile de muncă de la Fessenheim și Guvernul a anunțat un plan de revitalizare a unității cu ajutorul unor proiecte energetice, a explicat șeful EDF.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Bugetul Agriculturii, suplimentat cu un miliard de lei pentru subvenţiile fermierilor. Barbu: plăţile, de săptămâna viitoare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata subvenţiilor de 100 de euro...

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...
Ultima oră
Pe aceeași temă