10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai DUR atac al Turciei asupra kurzilor, de la începutul actualei...

Cel mai DUR atac al Turciei asupra kurzilor, de la începutul actualei campanii

Aviația militară turcă a lansat în noaptea de marți spre miercuri cel mai intens atac asupra pozițiilor militanților kurzi din nordul Irakului de la lansarea raidurilor aeriene, spre finalul săptămânii trecute, a anunțat miercuri un oficial guvernamental turc, relatează Agerpres

Avioanele F-16 au atacat șase obiective din Irak, a precizat oficialul turc, sub acoperirea anonimatului pentru Reuters. 

”Atacul de noaptea trecută a fost cel mai mare de la declanșarea acestei campanii, săptămâna trecută”, a spus el.

Citește și: Declarație ÎNGRIJORĂTOARE a lui Erdogan: Procesul de pace cu etnicii kurzi nu poate continua

Forțele turce au început vineri să bombardeze pozițiile Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, drept răspuns la o serie de atacuri mortale contra unor ofițeri de poliție turci revendicate de militanții kurzi.

Marți, avioane de vânătoare au atacat pozițiile PKK din provincia Sirnak, situată în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Irak.

Atacul de marți noaptea întreprins de aviația turcă a avut loc la câteva ore după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerând ‘imposibilă’ continuarea tratativelor atât timp cât rebelii kurzi comit atacuri împotriva forțelor de securitate turce.

Angajate în toamna anului 2012, discuțiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara și liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaș din 20 iulie de la Suruc (sud), soldat cu 32 de morți. Atacul a vizat tineri militanți prokurzi și a fost atribuit de guvernul turc mișcării jihadiste Statul Islamic.

Citește și: Doi poliţişti au murit într-un ATAC armat în Turcia

Ca represalii, mișcarea kurdă și-a intensificat atacurile împotriva membrilor forțelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acțiunile jihadiștilor.

După ce au lansat raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, autoritățile turce au deschis un al doilea front, bombardând bazele PKK în nordul Irakului, ceea ce a însemnat sfârșitul armistițiului instituit în 2013.

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă